Την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλμπιν Κούρτι, μιλώντας απόψε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Πρίστινα με την Αθήνα, ο κ. Κούρτι σημείωσε: «Έχουμε καλή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελλάδα. Οι πολίτες και οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Ελλάδας δεν έχουν ανοιχτά θέματα. Υπάρχει, λοιπόν, μια γέφυρα, την οποία και θα πρέπει να διαβούμε. Είναι καλή η ώρα για να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο και πριν απ’ αυτό και ειδικά αμέσως μετά μπορούμε ν’ αυξήσουμε την οικονομική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι περιφερειακός ηγέτης και θα μπορούσε να βοηθήσει το Κόσοβο να κερδίσει κι άλλες αναγνωρίσεις».
ΝΑΤΟ και ΕΕ
Δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε ακόμα ο Κούρτι,
«Η ΕΕ είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ ειρήνης και ευημερίας -όχι μόνο στην Ευρώπη- από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας και η ΕΕ το πεπρωμένο μας».
Ο κ. Κούρτι τόνισε ότι η ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και πρόσθεσε πως αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές καθώς θα συμβάλλει ώστε «η ΕΕ να γίνει Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες Πρίστινας- Βελιγραδίου σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολες αλλά πρέπει να συνεχιστούν», επισημαίνοντας πως είναι δύσκολες επειδή αφενός μεν «δεν αναγνωρίζονται τα εγκλήματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στο παρελθόν», αφετέρου δε «η Σερβία δεν έχει δείξει τη λύπη ή τη μεταμέλεια της για τα εγκλήματα αυτά».
«Η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η μη αναγνώριση των εγκλημάτων του Μιλόσεβιτς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την Ουκρανία
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε ότι το Κόσοβο καταδίκασε από την πρώτη ημέρα τη ρωσική εισβολή, ενώ απέρριψε κάθε προσπάθεια σύγκρισης ή συσχετισμού των όσων έγιναν στο Κόσοβο μ’ αυτά που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση μεταξύ της ‘Ανοιξης του ’99 στο Κόσοβο και της ‘Ανοιξης του 2022 στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
«Ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς. Θα πρέπει να βοηθήσουμε στον απελευθερωτικό τους αγώνα. Θα έχουμε το τέλος του πολέμου, όταν κερδίσει η Ουκρανία. Δεν βλέπω κανέναν άλλον τρόπο για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος από την πλήρη επικράτηση της Ουκρανίας», υπογράμμισε.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία