Την ενόχλησή της για την πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία έχει εκφράσει η Μόσχα στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο. Ο εν λόγω μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος πάντως τονίζει ότι οι πωλήσεις έγιναν από ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν αποτελούν συμφωνίες κράτους με κράτος.

Διαμαρτυρία

«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τις πωλήσεις των drones. Παραπονιόντουσαν και ακόμα και τώρα διαμαρτύρονται», είπε ο εν λόγω αξιωματούχος σε συνάντηση με ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση: Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, ενώ αυτές οι αγορές drones είχαν γίνει και πριν από τον πόλεμο».

Η θέση της Άγκυρας

Η Τουρκία έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στην ενέργεια, την άμυνα και το εμπόριο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες. Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar είχε πουλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή περισσότερων UAV πριν από την εισβολή, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση. Έχει φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και εργάζεται για να φέρει κοντά τους προέδρους Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ενώ υποστηρίζει την Ουκρανία και επικρίνει τη ρωσική εισβολή, η Τουρκία έχει επίσης αντιταχθεί στις εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, λέγοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Η Άγκυρα αντιτίθεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Εγγυήτρια δύναμη;

Μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία ανέφερε ότι η Τουρκία και κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς εγγυητές για την ασφάλεια της χώρας. Ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε ότι ορισμένες από τις χώρες που το Κίεβο θεωρεί πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εγγυήτριες δυνάμεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «νομικά ζητήματα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη, κατ’ αρχήν, να αποτελέσει εγγυήτρια δύναμη για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς πάντως να έχουν καθοριστεί περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα προέβλεπε στην πράξη ένα τέτοιο καθεστώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.