Η συγκεκριμένη ΜΚΟ διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, μία παγκόσμια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, όπως ο Elton John, η Madonna, η Billie Eilish, οι U2 και οι Radiohead, ενώ θα έχει και την υποστήριξη διοργανώσεων, όπως το NBA και το WWE. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην εκστρατεία για την υποστήριξη των προσφύγων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, αύριο, Σάββατο, στη Βαρσοβία.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Λιμάνι του Ηρακλείου
Το ερώτημα θα μπορούσε να ήταν ένα και μοναδικό: Ακτοπλοϊκές εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι που ξεκινούν από τις κατασκευές και καταλήγουν στις παραχωρήσεις; Αλλά, το ερώτημα που κολλάει γάντι στην περίπτωση του μέλλοντος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου δεν έχει επιλογή ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο… Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι συνδυασμοί και οι παραλλαγές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση προεπέλεξε τα επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.).
Ειδικότερα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι εξής (με αλφαβητική σειρά):
1) OLETE LIMITED
2) Κονοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
3) Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD
4) Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP
5) Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
6) Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED
7) Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – – JCC S.A.L.
8) ΟΛΘ Α.Ε.
Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τις σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.
Βεβαίως, μεταξύ των σχημάτων των διεκδικητών υπάρχουν και συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Χαρακτηριστική περίπτωση, η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP αλλά ενδιαφέρον έχει και η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Και αυτό γιατί η AVIAREPS έχει κρητικές ρίζες και ανήκει στον Όμιλο IOGR της οικογένειας Γρύλου . H AVIAREPS ΕΛΛΑΣ αποτελεί έναν σημαντικό επιχειρηματικό όμιλο με δραστηριότητες που εκτείνονται από αεροπορικές υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling), τουρισμού, αεροπορίας, logistics και cargo όπως η Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express. Ο όμιλος διακρίνεται για την παροχή ποιότητας, ασφάλειας, εξειδίκευσης, καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών.
Η επόμενη μέρα μετά τη ρωσική εισβολή
Κρατήστε την ανάλυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς. Φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και όλο το Δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι συνέπειες της σύγκρουσης είναι απρόβλεπτες όχι μόνο για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία διεθνώς. Η προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τη νέα αυτή διαταραχή και να μη διακοπεί η πορεία ανάκαμψης, αποτελεί κύρια προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Το μέγεθος και η διάρκεια των επιπτώσεων εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου, τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και τον τρόπο αντίδρασης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά μια νέα, πολύ μεγάλη, εξωγενή διαταραχή, η οποία πλήττει άμεσα την πλευρά της προσφοράς και, μέσω των δευτερογενών επιδράσεων, επηρεάζει και τη συνολική ενεργό ζήτηση. Επήλθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς οι οικονομίες μόλις εξέρχονταν από την υγειονομική κρίση και τη σφοδρή υφεσιακή διαταραχή. Ενδυναμώνει τις ήδη έντονες πληθωριστικές πιέσεις μέσω της περαιτέρω αύξησης των τιμών της ενέργειας και ενός νέου κύματος ανατιμήσεων με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα στα βιομηχανικά μέταλλα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, κυρίως στην αλυσίδα προσφοράς τροφίμων, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών, διαταράσσει το διεθνές εμπόριο και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η παγκοσμιοποίηση στην ουσία οπισθοδρομεί. Αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και η άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.
Κύριο ζητούμενο της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι πώς θα αποτραπεί η μετατροπή ενός συγκυριακού πληθωρισμού σε δομικό, χωρίς όμως να υπονομευθεί η προϊούσα οικονομική ανάκαμψη. Επίσης, όσον αφορά την ευρύτερη οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, κύριο ζητούμενο είναι η περαιτέρω χρηματοοικονομική ολοκλήρωση και η πρόοδος στην εφαρμογή κοινών, αποδεκτών πολιτικών στην ενέργεια, στην άμυνα αλλά και στους δημοσιονομικούς κανόνες».
Ένα έξυπνο εργοστάσιο σε ένα container
Ένα πρόβλημα που πολλές φορές ξεχνάμε ή και αγνοούμε φέρνει στο προσκήνιο η startup “Better Origin” που δημιουργήθηκε από τον Φώτη Φωτιάδη (CEO) και τον Miha Pipan (CSO) και εδρεύει στην Αγγλία. Το πρόβλημα αυτό είναι η μεγάλη σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως και η μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, επεξεργαζόμαστε και συσκευάζουμε τα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως αν τα απορρίμματα τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.
Τι κάνει όμως η Better Origin για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Η νεοφυής αυτή επιχείρηση, προκειμένου να συμβάλει στη βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας, έχει δημιουργήσει μονάδες με μικρές φάρμες, τα κοντέινερ Χ1, τα οποία μπορούν να παράγουν μέσα σε ένα (1) μόλις τετραγωνικό την ίδια ποσότητα ζωοτροφών που παράγεται σήμερα σε 1500 τ.μ. φυτειών σόγιας. Μέσα στα κοντέινερς, αυτό που συμβαίνει είναι ουσιαστικά μίμηση της φυσικής διαδικασίας ανακύκλωσης τροφίμων με τη βοήθεια εντόμων. Η διαδικασία παράλληλα επιβλέπεται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (κάμερες, μηχανική όραση και αισθητήρες), ώστε να εξασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες παραγωγής και να μην χρειάζεται κάποια άμεση παρέμβαση του αγρότη. Το γεγονός ότι η διαδικασία είναι τοπική και δεν υπάρχουν ενδιάμεσες μεταφορές, μιας και χρησιμοποιούνται πχ. τα απόβλητα ενός τοπικού σούπερ-μάρκετ, οδηγεί στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και των ρύπων που θα προέκυπταν διαφορετικά στα αγροκτήματα και κατά την μεταφορά των τροφών, ενώ κάνει και τις ζωοτροφές φθηνότερες. Τέλος, τα κοντέινερς μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε αγρόκτημα, καθιστώντας το σύστημα και τα οφέλη του άμεσα διευρυνόμενα.
Το πρότζεκτ της εταιρίας αυτής λοιπόν φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης επιτυχίας, καθώς σήμερα ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα αξιοποιηθεί, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, για την επέκταση της εταιρείας και την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Στον γύρο αυτόν ηγείται το Balderton Capital, κορυφαία εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών που επικεντρώνεται στην υποστήριξη των καλύτερων ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών, ενώ συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι επενδυτές Fly Ventures και Metavallon VC.
Το ενεργειακό σχέδιο
Με μια ανάρτηση του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μας ενημερώνει για «το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία και για τις πολιτικές ενεργειακής μετάβασης της πατρίδας μας». Ο Υπουργός βρέθηκε στου Μαξίμου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε, Kadri Simson.
Επιστρέφοντας στην ανάρτηση Σκρέκα διαβάζω: «Στη συνέχεια, επισκέφθηκα με την Επίτροπο, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli και τη Γ.Γ. Ενέργειας Alexandra Sdoukou ( σ.σ Αλεξάνδρα Σδούκου) τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.
Την ενημέρωσα για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Τόνισα στην Επίτροπο ότι καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η οποία έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη συλλογικής και συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης».
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα