Σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων διαπιστώνεται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μετά από το πάγωμα και το μούδιασμα στην επιβεβαίωση των κρατήσεων που υπήρξε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε η ίδια στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «Ο τουρισμός του αύριο (Tourism of tomorrow) 2022, διαχειριζόμενοι μια κρίση» που διοργάνωσε το πρόγραμμα Τουρισμού & Φιλοξενίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT), οι ακυρώσεις ως τώρα ήρθαν από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο, τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί τι θα γίνει στις κρατήσεις από όμορες χώρες όπως η Πολωνία.

«Βλέπουμε όμως την τελευταία εβδομάδα μια πολύ σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων. Βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία και βέβαια την Αμερική που θα έχει τις περισσότερες θέσεις από ποτέ. Πάνω από 460.000 θέσεις προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για την Ελλάδα από την Αμερική με απευθείας πτήσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε ότι και «το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας». «Ελπίζουμε αυτοί οι προορισμοί να συμπληρώσουν τους αριθμούς και την προσέλευση στα ξενοδοχεία εκείνα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στη ρωσική και την ουκρανική αγορά και δυστυχώς θα πληγούν από τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Αισιοδοξία

Η υφυπουργός δήλωσε αισιόδοξη ότι «αυτή η χρονιά θα μπορέσει να επιφέρει καλύτερα οικονομικά μεγέθη και από το 2021», τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουν ξεκινήσει πτήσεις σε πάρα πολλούς προορισμούς», χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης την ανάδειξή της σε δημιουργική πόλη γαστρονομίας στον κατάλογο της Unesco ενώ αναφέρθηκε στον οινοτουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό, τον ποδηλατικό και τον συνεδριακό τουρισμό.

«Χτίζουμε τη στρατηγική μας για τα επόμενα δέκα χρόνια» είπε και χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή το Ταμείο Ανάκαμψης. «320 εκ. θα αφορούν στα έργα του υπουργείου τουρισμού για τις ειδικές μορφές τουρισμού, 100 εκ. στις μαρίνες, ένα μεγάλο ποσό στα χιονοδρομικά κέντρα και τα μονοπάτια, τις ιαματικές πηγές, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον προσβάσιμο τουρισμό, την ψηφιοποίηση του υπουργείου και την τουριστική εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δέκα μεγάλες ταινίες το χρόνο στην Κεντρική Μακεδονία

Την εκτίμηση ότι «όταν το πρότζεκτ των υποδομών ολοκληρωθεί με τα καινούρια στούντιο στη Θέρμη, θα έχουμε δέκα μεγάλες ταινίες το χρόνο τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πάρα πολλές σειρές», διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ACT.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ήδη προετοιμάζεται η επόμενη ταινία που θα γυριστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και γνωστοποίησε ότι τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Μάιο, με πολύ υψηλό προϋπολογισμό και πολύ γνωστά ονόματα. «Μία ακόμη ταινία σχεδιάζεται να γυριστεί μετά το καλοκαίρι» είπε και πρόσθεσε: «γενικότερα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι τηλεοπτικές πλατφόρμες έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας και ζητούν συνέχεια και ακόρεστα υλικό. Υπάρχει μια παγκόσμια ανακατάταξη και στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών όπου η Θεσσαλονίκη έχει πάρει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο». Χαρακτήρισε τον τομέα αυτό ως έναν νέο πυλώνα εξωστρέφειας ενώ για τον τουρισμό στην περιοχή το 2022 είπε: «μπαίνουμε σε αυτό έχοντας μια τεχνογνωσία και μια ανθεκτικότητα που χτίσαμε στην αγορά καθώς ήμασταν παρόντες παγκοσμίως στο τουριστικό γίγνεσθαι».

Μαθήματα διαχείρισης κρίσεων από την πανδημία

Στα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν στον ξενοδοχειακό κλάδο κατά τη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής, του Ritz-Carlton στη Ντόχα, Κάρλο Τσαβάχεα. Όπως είπε, είναι σημαντικό να μην βιάζονται οι επιχειρήσεις στη λήψη αποφάσεων, να μην σπεύδουν να απολύουν προσωπικό, να δείχνουν προσαρμοστικότητα, να είναι ειλικρινείς απέναντι στους εργαζόμενους και να κινούνται βήμα – βήμα σε μια μακροπρόθεσμη οπτική που επενδύει στο μέλλον, τη βελτίωση των υποδομών και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Αναγκαία η αύξηση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας

Την ανάγκη αύξησης των επιπέδων κυβερνοασφάλειας επισήμανε ο Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριών Ομάδας, του ξενοδοχείου Sani / Ikos Group, Γρηγόριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι ο τομέας αυτός ήταν πάντα στόχος εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαχειρίζεται. Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μάρκετινγκ & Χορηγιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Πρόδρομος Μοναστηρίδης, μίλησε για την δυσχερή κατάσταση που διαμορφώθηκε στον κλάδο του συνεδριακού τουρισμού λόγω της πανδημίας και υπογράμμισε πως η κρίση δημιούργησε και ευκαιρίες καθώς έδειξε ότι η συνεδριακή βιομηχανία έχει ευελιξία και αντίσταση, αφού μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις και με τα διαδικτυακά συνέδρια και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού