Ανάμεσα στις υποθέσεις του επικρατούς υποδείγματος για την εκτίμηση συναρτήσεων παραγωγής είναι ότι η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις τους.
Όμως, η βιβλιογραφία που ασχολείται με τα κόστη προσαρμογής των παραγωγικών συντελεστών, παρατηρεί ότι υψηλά ποσοστά επέκτασης του φυσικού κεφαλαίου συχνά σχετίζονται με συστηματικές διαταραχές στην παραγωγικότητα.
Προτείνουμε ένα τροπoποιημένο υπόδειγμα, το οποίο είναι συνεπές με αυτήν την παρατήρηση της βιβλιογραφίας.
Βρίσκουμε ότι τέτοιου είδους διαταραχές της παραγωγικότητας παρατηρούνται και σε ένα δείγμα διαστρωματικών χρονοσειρών επιχειρήσεων της ελληνικής βιομηχανίας.
Τα δύο υποδείγματα, το υπάρχον και η τροποποίησή μας, οδηγούν σε στατιστικά διαφορετικές εκτιμήσεις της συνάρτησης παραγωγής. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές σε περαιτέρω αποτελέσματα που βασίζονται στην εκτιμημένη συνάρτηση παραγωγής.
Η μέση παραγωγικότητα είναι 2,5-2,6% πιο χαμηλή στο δικό μας υπόδειγμα. Το μέγεθος της μέσης διαταραχής στην παραγωγικότητα που προκαλείται από μία μεγάλη επένδυση, για το υπάρχον υπόδειγμα είναι 5,46 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για το δικό μας είναι 6,31 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι συνιστώσες της μέσης συνολικής παραγωγικότητας του κλάδου, επίσης διαφέρουν σημαντικά. Η τεχνική αποτελεσματικότητα για το δικό μας υπόδειγμα είναι 10,11% χαμηλότερη πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, χαμηλότερη κατά 4,36% κατά τη διάρκεια της κρίσης και 17,17% χαμηλότερη στην περίοδο ανάκαμψης. Η αποτελεσματικότητα λόγω ανακατανομής των παραγωγικών συντελεστών για το δικό μας υπόδειγμα είναι 38,82% χαμηλότερη πριν την κρίση, 10% χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ κατά την ανάκαμψη το υπάρχον υπόδειγμα βρίσκει 69,95% χαμηλότερη από το δικό μας.
Επιπλέον, το δικό μας υπόδειγμα, σε αντίθεση με το υπάρχον, μας επιτρέπει να μελετήσουμε τη διαχρονική επίδραση των παραγωγικών διαταραχών που προκαλούνται από υψηλές επενδύσεις. Το συνολικό διαχρονικό κόστος τους ανέρχεται σε απώλεια κατά μέσο όρο του 17,10% του συνολικού μελλοντικού προϊόντος, εκ του οποίου μόλις το 5,05% συμβαίνει την αμέσως επόμενη περίοδο.
https://www.dept.aueb.gr/sites/default/files/econ/allWP-08-2022-Sakellaris-Zaverdas-28-3-2022-Prod-Fun-estim-disruptions.pdf
* Ο Πλ.Σακελλάρης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
* O Δ. Ζαβέρδας είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.