
Τα τελευταία δύο χρόνια το μέσο τουρκικό νοικοκυριό, βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχιας. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και τα πειράματα του Τούρκου προέδρου με την… οικονομική επιστήμη έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό που τρέχει με πραγματικό ρυθμό άνω του 60%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά ως προς το ζην.
Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανακούφιση για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος της Κωνσταντινούπολης χάρη σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα δωρεών που δημιούργησε ο δήμος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος περιορισμών της πανδημίας.
Ονομάζεται Askida Fatura (λογαριασμός σε εκκρεμότητα), και επιτρέπει στους ανθρώπους να ανεβάζουν απλήρωτους λογαριασμούς και να περιμένουν ευεργέτες να τους καλύψουν.
Με το σύνθημα #ΜΑΖΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέρει: «Η φιλανθρωπική μας εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε με το όνομα «Λογαριασμός σε εκκρεμότητα», έμεινε στην ιστορία ως ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στον κόσμο. Αυτό έγινε χάρη σε εσάς. Ενώ δείξαμε την καλοσύνη και την αδελφοσύνη του έθνους μας σε ολόκληρο τον κόσμο, η ευτυχία των οικογενειών που είχαν ανάγκη ανακούφισε τις καρδιές μας. Όμως, δυστυχώς, η διαδικασία της επιδημίας έχει επίσης αυξήσει τον αριθμό των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Προκειμένου να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω σε αυτή τη διαδικασία, επεκτείνουμε την αλληλεγγύη προσθέτοντας το κίνημα που θα ονομάσουμε «Στήριξη σε εκκρεμότητα».

Ενδεικτικό της κρίσης που υπάρχει, τον περασμένο Μάρτιο ανέβηκαν στην πλατφόρμα οι περισσότεροι λογαριασμοί από οποιονδήποτε άλλο μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου τον Μάιο του 2020. Το μέσο ποσό ενός απλήρωτου λογαριασμού έχει υπερδιπλασιαστεί.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 330.000 λογαριασμοί κοινής ωφελείας — συνολικού ύψους τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκατομμύρια δολάρια) — έχουν πληρωθεί απευθείας μέσω του ιστότοπου. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, περισσότεροι από 35 άλλοι δήμοι στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει παρόμοιες πλατφόρμες.
«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι σίγουροι ότι αν δώσουν χρήματα, θα πάνε στο σωστό μέρος», λέει ο Murat Ongun, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. «Έτσι, δημιουργήσαμε ένα σύστημα που χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ ατόμων με επαληθευμένες ανάγκες, που μπορούν να ανεβάσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου ή νερού στον ιστότοπο, και φιλάνθρωπων ατόμων που μπορούν να πληρώσουν απλώς με ένα άγγιγμα στην οθόνη».
Ο ιστότοπος δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια ούτε των ανθρώπων που βοηθούν. Η ανωνυμία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των αποδεκτών και όχι για να τους κάνει υπόχρεους ενός οργανισμού ή πολιτικού κόμματος.
Βοήθεια και στα ψώνια
Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη επεκτείνει την πλατφόρμα Askida Fatura για να επιτρέψει στους δωρητές να προσθέτουν πίστωση σε κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οικογένειες, νέες μητέρες και φοιτητές με επαληθευμένα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος για να πληρώσουν για είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη παντοπωλείου και δημόσια μέσα μεταφοράς. Με το βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Global Mayors Challenge, σχεδιάζει να εισαγάγει πρόσθετες επιλογές δωρεών, να δημιουργήσει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και να υποστηρίξει άλλες πόλεις που θα ήθελαν να αναπτύξουν τις δικές τους εκδοχές.
Η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην Τουρκία συνήθως προτιμούν να προσφέρουν σε μεμονωμένα άτομα παρά σε οργανισμούς, συχνά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη