Άνοιξαν το… πορτοφόλι τους αρκετές χώρες, καθώς και ιδιώτες, για να ανταποκριθούν στη μεγάλη εκδήλωση δωρητών που διοργανώθηκε στη Βαρσοβία προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ του Ουκρανικού λαού, τόσο του απλού κόσμου που έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του όσο και όσους έχουν αναγκαστεί να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι δωρεές ανήλθαν συνολικά σε 9,1 δισ. ευρώ και αφορούν τόσο άμεσες προσφορές μετρητών, όσο επίσης δάνεια και επιδοτήσεις για την υποστήριξη των προσφύγων και εκτοπισμένων.

Από τα κονδύλια αυτά περίπου 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν προς τους εκτοπισμένους που παραμένουν εγκλωβισμένοι ακόμη στην Ουκρανία και άλλα 7,3 δισ. ευρώ σε όσους έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Συνολικά 4,1 δισ. ευρώ θα προσφερθούν από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε δωρεές που θα μοιραστούν μέσω των ουκρανικών αρχών ή από τα Ηνωμένα Έθνη. Τα υπόλοιπα, περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Για παράδειγμα ένα μέγα πακέτο 4 δισ. ευρώ αφορά το πρόγραμμα στέγασης, εκπαίδευσης και υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών που έχουν φτάσει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η ίδια η Κομισιόν θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ, από τα οποία εξακόσια εκατομμύρια θα διατεθούν στις ουκρανικές αρχές και τον ΟΗΕ και τα υπόλοιπα στις χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Στεκόμαστε στο πλευρό σας, τόσο τώρα τον καιρό του πολέμου, δίπλα στους πρόσφυγες, αλλά κυρίως μετά τον πόλεμο που θα κερδηθεί από την Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν παρέστη στην εκδήλωση δωρητών στη Βαρσοβία, προερχόμενη από την Ουκρανία, όπου επισκέφθηκε το Κίεβο και την κατεστραμμένη Μπούτσα.

Ορδές προσφύγων

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 4,4 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, άλλοι 6,5 εκατ. Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές που θεωρούν πιο ασφαλείς, εντός της Ουκρανίας.

Από αυτούς, έως και το 90% είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες μένουν πίσω για να πολεμήσουν.

Επίσης, στο κύμα εξόδου έχουν προστεθεί και περίπου 210.000 μη Ουκρανοί που είχαν εγκατασταθεί στη χώρα και αναγκάστηκαν τώρα να διαφύβουν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγκλήματα πολέμου

Στο επίκεντρο των Βρυξελλών θα βρεθούν και οι θηριωδίες των Ρώσων στρατιωτών και ο πιθανός σχηματισμός ενός κατηγορητηρίου για εγκλήματα πολέμου. Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις της νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στοχοποιώντας αμάχους.

Για το σκοπό αυτό ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, στο Λουξεμβούργο με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν. Ο κύριος Χαν θα παραστεί και στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η συγκέντρωση στοιχείων για την έρευνα που “τρέχει” από το ΔΠΔ για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο