Η πορεία του ελληνικού χρέους και οι ιδιαιτερότητες που το καθιστούν βιώσιμο αναλύθηκαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η δομή του είναι καλύτερη από των άλλων χωρών» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Εξήγησε πως η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τα 8-9 χρόνια, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται και τα επιτόκια. Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών, επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Φοίβος Καρζής, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο, γιατί η οικονομία έλαβε μεγάλη ώθηση από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μπορούν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.
«Η επιθυμία για μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζεται από τον χρόνο των εκλογών. Πάντα υπάρχουν δημοσιονομικά όρια, στόχος είναι να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα το 2023» υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι η σχέση χρέους ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να σταματήσει τις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Ανακοίνωσε πως το άμεσο νομοθετικό έργο περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, το clawback, τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, τον νόμο για το ΤΑΙΠΕΔ, τον κλιματικό νόμο και την απλούστευση αδειοδότησης ΑΠΕ. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και το ενεργειακό σοκ, μετά από εκείνο της πανδημίας, στηρίζοντας με στοχευμένα μέτρα τους πιο ευάλωτους» προσέθεσε ο κ. Πατέλης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (2015-2019) σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος με νομοθετήματα που δεν βοήθησαν την ανάπτυξη και χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τον δρόμο που θα επιλέξουμε για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. «Η ποιότητα του ελληνικού χρέους μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, τα επιτόκια είναι υπέρ της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε επιθετικά στην ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Την αισιοδοξία του για την πορεία του χρέους εξέφρασε ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, λέγοντας πως το 2021 η σχέση χρέους – ΑΕΠ είναι 193%, φέτος θα σημειώσει πτώση 10%, ενώ μέχρι το 2026 θα πέσει στο 150%. Εκτίμησε πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας πως η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%.
Στη δική της τοποθέτηση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας και τα εργαλεία που παρέχει στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όπως είπε, υπάρχει διασύνδεση της βάσης δεδομένων όλων των πιστωτών, ένας αλγόριθμος παρέχει βιώσιμες λύσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 460 αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Latest News
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ