Ως μια «κυψέλη» ιδεών, «φορέα» των μηνυμάτων και των δραστηριοτήτων για τους στόχους και τα επιτεύγματα της Ελλάδας χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε, Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση Expo 2020 Dubai που μετά από ένα εξάμηνο έκλεισε τις πόρτες της στα τέλη Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την ιδιότητα και του Γενικού Επιτρόπου της συμμετοχής της Ελλάδας, τονίζει ότι η παρουσία της χώρας στην Έκθεση έδωσε ακόμα μία «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα ως αποτίμηση, καθώς ήταν πλούσια σε επισκέπτες και συναντήσεις που έθεσαν με γόνιμο τρόπο τα θεμέλια τα οποία θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Ερ.: Επί έξι μήνες συμμετείχαμε με ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση Expo2020 Dubai. Τι φέρατε στις αποσκευές σας πίσω στην Ελλάδα κ. Σμυρλή;

Απ.: Οι τομείς που προβλήθηκαν στην Έκθεση αποτύπωσαν το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και δημιούργησαν υπεραξίες σε πεδία που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. Στο Dubai η Ελλάδα κέρδισε μία ακόμα «ψήφο εμπιστοσύνης». Είχαμε ρεκόρ επισκεπτών. Περισσότεροι από 840.000 επισκέπτες βρέθηκαν στο ελληνικό περίπτερο, το οποίο ήταν σε στρατηγικό σημείο, πολύ κοντά στον κεντρικό θόλο και απέναντι από εκείνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Καταλαβαίνετε το μέγεθος, στο οποίο είχε τη δυνατότητα να προβληθεί η χώρα μας και να αναδείξει τους οκτώ πυλώνες προτεραιότητας με παραδοσιακούς και νέους τομείς της ελληνικής οικονομίας, τους οποίους είχε ως «προμετωπίδα». Το ελληνικό περίπτερο στο Dubai, ήταν μια «κυψέλη» ιδεών, «φορέας» των μηνυμάτων και των δραστηριοτήτων για τους στόχους και τα επιτεύγματα της χώρας μας.

Ερ.: Στο πλαίσιο ενός πρώτου απολογισμού, υπάρχουν συμφωνίες που αποκομίσατε από τη συμμετοχή μας;

Απ.: Θα σας έλεγα ότι πραγματοποιήθηκε ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός συναντήσεων, επαφών και συζητήσεων, που έθεσαν με γόνιμο τρόπο τα θεμέλια που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η έκθεση που διήρκεσε πολλούς μήνες έδωσε επίσης ώθηση στη σχέση μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οδήγησε σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ερ.: Σε ποιούς τομείς εστιάστηκε το ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνιών και ξένες επενδύσεις;

Απ.: Αιχμή του δόρατος της παρουσίας μας ήταν η σύγχρονη τεχνολογικά Ελλάδα. Διότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης με τη συνακόλουθη μείωση της γραφειοκρατίας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, έχουν δημιουργήσει ένα πεδίο ευνοϊκό για επενδύσεις και έχουν καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτό αναδείχθηκε και στην έκθεση Expo 2020 Dubai όπου η χώρα μας συμμετείχε με το μήνυμα: «Η Ελλάδα του Αύριο Σήμερα». Το σύνθημα αντικατόπτριζε και εξέφραζε το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, μιας χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, με προσανατολισμό στο μέλλον, όπου ριζικές και δυναμικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Φυσικά οι τομείς για τους οποίους υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ροή επενδύσεων είναι σίγουρα ο τουρισμός, μια κλασική αξία με μεγάλες προοπτικές «ανοίγματος» σε σύγχρονα πεδία, όπως ο θεματικός ή εναλλακτικός. Βεβαίως και η ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την υιοθέτηση και υλοποίηση «πράσινων» εθνικών πολιτικών.

Ιδιαίτερα σημαντικοί τομείς για την ανάπτυξη συνεργειών και συμφωνιών, ήταν αυτοί της Υγείας. Διότι η ελληνική βιομηχανία βιοεπιστημών και φαρμάκων παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, και πέρα από τα εθνικά σύνορα, με την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, το 9,37% των εξαγωγών της Ελλάδας ήταν από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Ερ.: Ο αγροδιατροφικός τομέας πως πήγε;

Απ.: Ο κλάδος της αγροδιατροφής έχει προοπτικές και μάλιστα οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, κατέδειξαν τη σημαντικότητά του πρωτογενούς τομέα. Ο συγκεκριμένος πυλώνας, από τους πλέον βασικούς της μεταποίησης, προβλήθηκε στο περίπτερο με μια πρωτότυπη digital και AR προσέγγιση που εξήρε την περιέργεια των επισκεπτών να συνεχίσουν στο εστιατόριο Efzin που λειτουργούσε εντός του ελληνικού περιπτέρου. Σε αυτό, δείξαμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων και την αξία της μεσογειακής διατροφής που κερδίζει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια, μέσω των δημιουργιών του νέου και ιδιαίτερα ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Σπέρχου. Επιπλέον, το αποκορύφωμα ήταν η φιλοξενία αποστολής από 35 ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο ελληνικό εστιατόριο με καλεσμένους μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων των ΗΑΕ

Ερ.: Ποιο θα λέγατε ότι είναι το συνολικό κέρδος για την Ελλάδα από τη συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλου βεληνεκούς και διάρκειας έκθεση;

Απ.: Η χώρα μας κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς μπορεί πλέον να μιλάει για τεχνολογία, για νέους κλάδους της οικονομίας και μπορεί να μετατραπεί σε hub όλης της περιοχής χάρη στο σύγχρονο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που προσφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω και τη σημασία δύο επιχειρηματικών αποστολών στο Dubai που είχαν την ευκαιρία για παρουσιάσεις και B2B συναντήσεις. Την μία, αποτελούμενη από 19 εταιρείες, συνόδευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και τη δεύτερη αποτελούμενη από μέλη 15 startups του Elevate Greece, 7 ερευνητικά κέντρα καθώς και αντιπροσώπους από το Innovation & Technology Park Thess INTEC, συνόδευσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Από τις επαφές έχουν δημιουργηθεί κοινές ομάδες εργασίας.

Επίσης, η «Εθνική Ημέρα» της Ελλάδος, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ήταν το «επιστέγασμα» της πολύ καλής παρουσίας της Ελλάδας και είχε μεγάλη ανταπόκριση και προβολή.

Ακόμη, σημαντική για την εξωστρέφεια και τη δημιουργία νέων προτύπων συνεργασιών ήταν και οι εκδηλώσεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που προέβαλαν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: Σύγχρονες τουριστικές υποδομές, νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αγροδιατροφή, φυσικές ομορφιές, βιωσιμότητα και γαστρονομική παράδοση. Καθώς και η παρουσία, κατά τη διάρκεια των 6 μηνών όλων των Παραγωγικών υπουργείων της χώρας μας.

Ερ.: Πώς θα αποτιμούσατε την εικόνα της Ελλάδας σήμερα όσον αφορά στις επενδύσεις και μετά την έκθεση στο Dubai;

Απ.: Σαφέστατα, η χώρα μας εκπέμπει πλέον το μήνυμα ότι είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις, είναι πυλώνας σταθερότητας και μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης που αλλάζει τα δεδομένα. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα χρηματοδοτικό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια και να δώσει ισχυρά κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στον επενδυτικό χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 2,5 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στρατηγικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. και υπάρχουν ακόμα 7 δισ. στο pipeline. Αυτός είναι και ο ρόλος της Enterprise Greece ως βασικού πυλώνα προώθησης της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας το οποίο για το 2022 περιλαμβάνει 670 δράσεις για εξαγωγές και επενδύσεις σε 47 χώρες – στόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας