Η Τέχνη ως μία επένδυση με μηδενικό ρίσκο ήταν το θέμα της συζήτησης που ανέπτυξαν η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Director of Culture, Onassis Foundation και ο Δάκης Ιωάννου, συλλέκτης, Founder and President of the DESTE Foundation for Contemporary Art στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Περνάμε μία ανηδονική περίοδο. Η κινητήριος δύναμη όλων όσων κάνουμε επί της ουσίας είναι η απόλαυση. Η τέχνη σου δίνει τη δυνατότητα να δεις καταστάσεις που δε θα έβλεπες υπό άλλες συνθήκες. Να γίνεις ένας άνθρωπος πιο ανοιχτός, πιο δημοκρατικός, πιο φιλελεύθερος», ανέφερε η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Director of Culture, Onassis Foundation, κάνοντας λόγο για την «επένδυση στην απόλαυση και το πάθος». «Αυτό το είδος της επένδυσης θα φέρει ένα κεφάλαιο που δεν αγοράζεται», εξήγησε. «Θα φέρει Ευ Ζην. Μία επένδυση που μετατράπηκε σε μία ανάμνηση». Όπως τόνισε η κα Παναγιωτάκου, «η τέχνη μίλησε για όλα όσα απασχολούν την κοινωνιά μας πολύ πριν τα ασχοληθεί με όλα αυτά η ίδια η κοινωνία» Ενώ, όπως έκανε γνωστό, το 40% των κερδών του Ιδρύματος Ωνάση επανεπενδύονται σε έργα πολιτισμού και σε κοινωνικές δράσεις. Όπως δήλωσε η κα Παναγιωτάκου: «Όταν καταλάβει ο καθένας μας την απόλαυση που μπορεί να προκύψει από την Τέχνη και τον Πολιτισμό μπορεί να ζήσει μία πιο ελεύθερη και πολύ πιο όμορφη ζωή» και πρόσθεσε ότι «όποιος κάποιος επενδύει αξίζει να επενδύει στη ζωή του, στην απόλαυση, στην έννοια της ελευθερίας. Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά». «Η κληρονομιά μας προς τα παιδιά μας θα είναι η πίστη σε ανθρώπους που πίστευαν ότι η ζωή έχει τα στοιχεία της αυτοδιάθεσης, της ελευθερίας και της απόλαυσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχω κερδίσει πάρα πολλά ψυχικά οφέλη. Το οικονομικό κέρδος είναι μία πολύ σχετική έννοια και εντελώς δευτερεύουσα», δήλωσε απ΄την πλευρά του ο κ. Δάκης Ιωάννου, συλλέκτης, Founder and President of the DESTE Foundation for Contemporary Art. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν παίρνεις ρίσκο όταν κάνεις μία αγορά. Αγοράζεις ένα έργο γιατί το ευχαριστιέσαι. Η διακύμανση της αξίας είναι παράπλευρο γεγονός». «Η επιστροφή της επένδυσης είναι το γεγονός ότι αλλάζει η ζωή σου όταν ασχολείσαι με την τέχνη. Όταν είσαι μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυτή είναι η απόλαυσή σου, αυτό είναι το κέρδος σου», τόνισε. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «οι καλλιτέχνες σκέφτονται πολύ πιο ορθόδοξα από τους περισσότερους από εμάς. Όλη η ουσία βρίσκεται σε αυτά που λένε οι καλλιτέχνες. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την τέχνη. Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση, το ότι μπαίνεις στο διάλογο, μιλάς. Υπάρχει διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών, του κοινού, των συλλεκτών και τελικά δημιουργείται ένα περιβάλλον, που καλυτερεύει τη ζωή μας». Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το τι αφήνουμε πίσω μας. Η προβολή προς το μέλλον για εμένα είχε τρομερή αξία, και ήταν ένα από τα κριτήρια με βάση το οποίο ασχολούμαι με την τέχνη. Οφείλουμε να αφήσουμε κάτι αξίας στις νέες γενιές», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.