Η Ρωσία, η οποία έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, κάλεσε την ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS να επεκτείνει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων και να ενσωματώσει συστήματα πληρωμών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία ανήλθαν σε 606,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Απριλίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ είπε σε υπουργική συνάντηση με τους BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων. Και πρόσθεσε ότι οι νέες κυρώσεις καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υπάρχοντος διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο των ΗΠΑ.
«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, ενοποίηση συστημάτων πληρωμών και καρτών, δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης BRICS. ” είπε ο Σιλουάνοφ.
Οι διεθνείς κάρτες πληρωμών Visa και MasterCard ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας έχασαν την πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.
Η Ρωσία δημιούργησε το δικό της σύστημα τραπεζικών μηνυμάτων, γνωστό ως SPFS, ως εναλλακτική λύση στο SWIFT. Το δικό της σύστημα πληρωμών με κάρτα MIR ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015.
Αποτελούσαν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να αναπτύξει εγχώρια οικονομικά εργαλεία που θα αντικατοπτρίζουν τα δυτικά, για την προστασία της χώρας σε περίπτωση που διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
«Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες BRICS έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της«, δήλωσε ο Σιλουάνοφ.
Latest News
Ποια πόλη βάζει στοπ στα Airbnb και στα μεγάλα funds
Η Νέα Υόρκη θα περιορίσει την αγορά κατοικιών από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους ώστε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα στέγασης στην πόλη
Η σουηδική SAAB θα παρουσιάσει υψηλότερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις για το 2024
Η μετοχή της SAAB , της σουηδικής εταιρειας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 30,7% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα μειώνονται εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφαρμόστηκε για 35 χρόνια
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Προειδοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στους οικονομικούς κολοσσούς της χώρας: Πρώτα η Ιταλία!
Μπορεί η Ρώμη να στηριχθεί στην Generali και την UniCredit σε περίπτωση κρίσης, αν αυτές γίνουν «πλήρως ευρωπαϊκές»;
Pimco: Η μόνη βεβαιότητα είναι η… αβεβαιότητα – Τι θα φέρει ο Τραμπ
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και οι συστάσεις της Pimco για επενδυτικά προϊόντα και τοποθετήσεις σε αγορές
Οι BRICS αυξάνονται και η απειλή δασμών του Τραμπ δεν αποθαρρύνει τα επίδοξα μέλη
Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως «οντότητας»
Πληθαίνουν οι κοπανατζήδες από τη δουλειά στη Γερμανία
Περικοπές ημερομισθίων και άλλα μέτρα κατά των αναρρωτικών αδειών εισηγούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Allianz και της Mercedes
ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μια πληθωριστική έκρηξη στην «εποχή Τραμπ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάπτυξη 1,6% προβλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία το 2025
Οι αναλυτές του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 3,75% στη Βρετανία