
Διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα έχει τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σκοπός του Λευκού Οίκου είναι να πιέσει την Ινδία να μην προχωρήσει σε αύξηση των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία, προσφέροντας ανάσες στη ρωσική οικονομία.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει τις κλειστές διαβουλεύσεις που διεξάγει (με άλλους ηγέτες) για τις επιπτώσεις του βίαιου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που έχει στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στις αγορές των commodities» περιορίστηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να χαράξουν με απόλυτο τρόπο κάποιες… κόκκινες γραμμές προς την Ινδία αναφορικά με τις ενεργειακές εισαγωγές της από τη Ρωσία. Όμως, θα καταστήσουν σαφές πως δεν επιθυμούν να δουν αυξήσεις στις εισαγωγές.
Οι σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρει το Κρεμλίνο προκειμένου να κρατήσει τους φίλους και συμμάχους της το δύσκολο αυτό διάστημα έχουν οδηγήσει ήδη την Ινδία να αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού από τα τέλη Φεβρουαρίου, ήτοι από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκριτικά για το σύνολο της περσινής χρονιάς, οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία κυμάνθηκαν στα 16 εκατ. βαρέλια.
Το στοιχείο αυτό, όπως και η… ουδέτερη στάση που έχει κρατήσει η Ινδία και στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, έχει προκαλέσει δυσφορία σε αμερικανικούς κύκλους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε αποκαλύψει πως στις επαφές που είχε με χώρες της ομάδας Quad (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ σχηματίζουν την Quad), μόνο η Ινδία είχε κρατήσει… αμφιλεγόμενη στάση έναντι της τήρησης πολύ σκληρής γραμμής, με σημαντικές κυρώσεις, κατά της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία. Εξάλλου, η Ινδία δεν έχει υιοθετήσει κανένα μέτρο κατά της Μόσχας.
Το ζήτημα αυτό προφανώς θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης Μπάιντεν-Μόντι, όπως και της διμερούς υπουργικής συνόδου που θα προηγηθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο κρατών.
Πάντως, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και άλλα θέματα, ζητήματα εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, όπως και την διαχείριση της πανδημίας.


Latest News

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,