Η συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της ενέργειας και του κλίματος «στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία» τέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φάταχ αλ Σίσι.
«Συζητήσαμε τη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και το κλίμα στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Η ΕΕ στηρίζει τον αιγυπτιακό λαό για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο twitter.
Good phone call with @AlsisiOfficial
We discussed 🇪🇺🇪🇬 cooperation on food security, energy and climate in the context of the Russian war in Ukraine.
The EU is supporting the Egyptian people to ensure food security.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 10, 2022
FAO: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανέφερε ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έκαναν σημαντικό άλμα τον Μάρτιο και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διαταράσσει τις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 12,6 % από τον Φεβρουάριο, όταν είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξή του το 1990. Ο Δείκτης παρακολουθεί μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων. Το τελευταίο επίπεδο του δείκτη ήταν 33,6% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν 17,1% υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι τον Φεβρουάριο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων του σιταριού και όλων των τιμών των σιτηρών, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία, μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το 30 τοις εκατό και το 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και αραβοσίτου, αντίστοιχα, τα τελευταία τρία χρόνια. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του μήνα, και επιδεινώθηκαν από τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν αύξηση 19,1 τοις εκατό σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ μαζί με αυτές του κριθαριού και του σόργου. Οι αντίθετες τάσεις μεταξύ των διαφόρων προελεύσεων και ποιοτήτων διατήρησαν την τιμή Μαρτίου του Δείκτη Τιμών Ρυζιού του FAO ελάχιστα μεταβαλλόμενη από τον Φεβρουάριο, και επομένως εξακολουθεί να είναι 10 τοις εκατό κάτω από το επίπεδό της ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 23,2%, λόγω των υψηλότερων τιμών για το ηλιέλαιο, του οποίου η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Οι τιμές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβελαίου αυξήθηκαν επίσης αισθητά ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του ηλιελαίου και της αύξησης των τιμών του λαδιού, με τις τιμές του σογιέλαιου να υποστηρίζονται περαιτέρω από ανησυχίες για μειωμένες εξαγωγές από τη Νότια Αμερική.
Ζάχαρη, κρέας, γαλακτοκομικά
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 6,7% από τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες μειώσεις για να φτάσει σε επίπεδο πάνω από 20% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κινητήριος παράγοντας, μαζί με την ανατίμηση του νομίσματος του Ρεάλ Βραζιλίας, ενώ οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία απέτρεψε μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 4,8% τον Μάρτιο, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, λόγω της αύξησης των τιμών του χοιρινού κρέατος που σχετίζεται με την έλλειψη χοίρων για σφαγή στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές των πουλερικών ενισχύθηκαν επίσης σε συνδυασμό με τις μειωμένες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μετά τα κρούσματα γρίπης των πτηνών.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε 2,6% και ήταν 23,6% υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω αύξησης της ζήτησης εισαγωγών για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παραδόσεις, ειδικά από τις ασιατικές αγορές.
Latest News
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τέσσερα νέα ντοκυμαντέρ διηγούνται την ιστορία των θρυλικών Beatles
Ο Σαμ Μέντες ετοιμάζεται να μας βάλει στον κόσμο των Beatles, με τέσσερα ντοκιμαντέρ – το καθένα από την οπτική γωνία κάθε «Σκαθαριού».
Η δολοφονία του Τζον Κέννεντυ και τα 12 μυστήρια που παραμένουν
Έχουν περάσει 61 χρόνια από τότε που ο John F. Kennedy έπεφτε νεκρός στο Ντάλας του Τέξας - Πολλοί πιστεύουν ότι κρύβεται μια συνωμοσία πίσω από την υπόθεση
Πώς επιχειρεί τώρα η Νέα Δημοκρατία να ξορκίσει την εσωστρέφεια
Επαφές με τη βάση ανά την Ελλάδα, έμφαση στον προγραμματικό λόγο, στενότεροι δίαυλοι Μαξίμου – κυβέρνησης και βουλευτών στη Νέα Δημοκρατία
Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ
Ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε ότι «η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα»
Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα. Με ποιους θα πραγματοποιήσει συναντήσεις
Ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη για ευάλωτους πολίτες, σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων
Παράλληλα, η δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις στα τέλη για την κατάληψη δημόσιου χώρου και για τη διαφήμιση
Αποκαθίσταται η πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους μετά την έκρηξη βόμβας - Η δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με ιδιωτική δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η αποκατάσταση του κτιρίου που βρίσκεται στους Αμπελοκήπους - Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη 41 νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ θα δρομολογεί από την 1η Ιανουαρίου, σε καθημερινή βάση, 151 καινούρια λεωφορεία, αριθμός που αποτελεί το 50% του στόλου του
Βιβλίο: «Η Πολιτική Οικονομία της Αξιολόγησης στην Ελλάδα»
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Παρασκευή Β. Μπουφούνου, Παντελής Χ. Κωστής.