Ισόπαλοι στο 24% βρίσκονται ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με exit poll που δημοσιεύει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Ακολουθούν η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, με 8% των ψήφων αμφότεροι.

Σε νέο exit poll ο Μακρόν φαίνεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας το 24,7% των ψήφων έναντι 23,5% της Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά.

Μειωμένη συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Νομοθεσία, συνήθειες και κορωνοϊός

Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν κορωνοϊό δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Μακρόν και Λεπέν οι επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο στις 24 Απρίλη, είναι ο Μακρόν και η Λεπέν. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά άνω του 26% ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά.

Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Ο νωθρός Μακρόν και η Λεπέν που αποφεύγει τις ακροδεξιές κορώνες

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει οργώσει τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν. Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.

Η προεκλογική εκστρατεία όλων των κομμάτων επικεντρώθηκε πάντως σε ζητήματα όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας, το συνταξιοδοτικό και η διαχείριση του κράτους. Το ουκρανικό εκ των πραγμάτων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο με τον Μακρόν να καταλογίζει στην Λεπέν, τον Ζεμούρ και τον Μελανσόν φιλορωσικές θέσεις. Τα θέματα τα οποία απουσιάζουν εντελώς από τον γαλλικό προεκλογικό διάλογο είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα και η υπερθέρμανση του πλανήτη σε ό,τι αφορά τα διεθνή.

Δυναμική του Μελανσόν

Ως προς τους άλλους υποψηφίους δυναμική εμφανίζει και ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ωστόσο καμιά δημοσκόπηση δεν τον εμφανίζει να ξεπερνά το 20%. Για την τέταρτη και πέμπτη θέση αγωνίζονται η εκπρόσωπος της γαλλικής κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ ο οποίος κατηγορήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι εμφάνισε χαλκευμένες δημοσκοπήσεις.


Περί στο 5% εμφανίζεται να κινείται ο υποψήφιος των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό ενώ ανάμεσα στο 2% και το 3% εμφανίζονται να κινούνται οι Φαμπιέν Ρουσέλ και Αν Ινταλγκό, υποψήφιοι των άλλοτε κραταιών κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, δηλαδή του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα