Δεκάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο φθάνουν κάθε χρόνο από το 2000 στον απομακρυσμένο Βορειοανατολικό Επιστημονικό Σταθμό της Ρωσίας στον ποταμό Kolyma στη Σιβηρία για να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή στο αρκτικό περιβάλλον.
Όχι όμως φέτος.
Όπως γράφει το ειδησεογραφικά πρακτορείο Reuters, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το γερμανικό Ινστιτούτο Βιογεωχημείας Max Planck πάγωσε τη χρηματοδότηση που για την πληρωμή του προσωπικού στον ερευνητικό σταθμό και για τη συντήρηση οργάνων που μετρούν πόσο γρήγορα η κλιματική αλλαγή ξεπαγώνει τον μόνιμο πάγο της Αρκτικής και πόσο μεθάνιο – ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη – είναι που ελευθερώνεται.
Το πάγωμα της χρηματοδότησης πιθανότατα θα οδηγήσει σε διακοπή των συνεχών μετρήσεων στον σταθμό που χρονολογούνται από το 2013, θέτοντας σε κίνδυνο την κατανόηση των επιστημόνων για την τάση της θέρμανσης, δήλωσε ο Πέτερ Χέργκερμπεργκ, εκπρόσωπος της Εταιρείας Max Planck, η οποία χρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος.
«Οι (Ρώσοι) συνάδελφοι στον Βορειοανατολικό Επιστημονικό Σταθμό προσπαθούν να διατηρήσουν τον σταθμό σε λειτουργία», είπε ο Χέργκερσμπεργκ.
Ανησυχία
Το Reuters μίλησε με δεκάδες επιστήμονες σχετικά με τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη ρωσική επιστήμη. Πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της μετά την αναστολή δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων δυτικής χρηματοδότησης στη ρωσική επιστήμη στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Εκατοντάδες συνεργασίες μεταξύ ρωσικών και δυτικών ιδρυμάτων έχουν διακοπεί, ή ακυρωθεί εντελώς, είπαν οι επιστήμονες.
Πολλά κανάλια επικοινωνίας έχουν κλείσει και τα ερευνητικά ταξίδια έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον.
Τα έργα που επηρεάζονται από την αναστολή της δυτικής βοήθειας περιλαμβάνουν την κατασκευή ερευνητικών εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, όπως ένας επιταχυντής ιόντων και ένας αντιδραστήρας νετρονίων για τον οποίο η Ευρώπη είχε δεσμευτεί για 25 εκατομμύρια ευρώ (27,4 εκατομμύρια δολάρια).
Παγώνουν οι ελπίδες
Μια τέτοια τεχνολογία θα ξεκλειδώσει μια γενιά έρευνας που θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα μεγάλο εύρος αποτελεσμάτων, από τη θεμελιώδη φυσική έως την ανάπτυξη νέων υλικών, καυσίμων και φαρμακευτικών προϊόντων.
Μια άλλη συνεισφορά 15 εκατομμυρίων ευρώ (16,7 εκατομμύρια δολάρια) για το σχεδιασμό υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογιών μπαταριών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει επίσης παγώσει, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε κάθε συνεργασία με ρωσικές οντότητες τον περασμένο μήνα.
«Συναισθηματικά, μπορώ να καταλάβω αυτή την αναστολή», είπε ο Ντμίτρι Σσεπασκένκο, ένας Ρώσος περιβαλλοντολόγος που μελετά την παγκόσμια δασική κάλυψη και συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία από το 2007.
Αλλά για την επιστήμη γενικά, είπε: “Αυτή είναι μια λύση lose-lose. Παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα… δύσκολα μπορούν να επιλυθούν χωρίς ρωσικό έδαφος [και] την τεχνογνωσία Ρώσων επιστημόνων.”
Παγωμένα οικονομικά
Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, οι ρωσικές δαπάνες για την επιστήμη έπεσαν κατακόρυφα και χιλιάδες επιστήμονες μετακόμισαν στο εξωτερικό ή εγκατέλειψαν εντελώς τα πεδία τους.
«Αισθανθήκαμε ως επιστήμονες ότι η δουλειά μας δεν εκτιμήθηκε», είπε ο επιστήμονας του μόνιμου παγετού Vladimir Romanovksy, ο οποίος μετέφερε την εργασία του στο Fairbanks της Αλάσκας τη δεκαετία του 1990. «Πρακτικά δεν υπήρχε χρηματοδότηση, ειδικά για εργασίες πεδίου».
Η ρωσική χρηματοδότηση έκτοτε βελτιώθηκε, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερη από αυτή της Δύσης. Το 2019, η Ρωσία δαπάνησε το 1% του ΑΕΠ της για έρευνα και ανάπτυξη — ή περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί σε τομείς της φυσικής επιστήμης, όπως η διαστημική τεχνολογία και η πυρηνική ενέργεια.
Συγκριτικά, η Γερμανία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν περίπου το 3% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό ανήλθε σε 612 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Ωστόσο, η ρωσική επιστήμη έλαβε ώθηση από συνεργασίες σε έργα με επιστήμονες στο εξωτερικό. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ηγήθηκαν της διεθνούς κοινοπραξίας που εκτόξευσε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 1998.
Ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας, Roscosmos, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στον διαστημικό σταθμό έως ότου αρθούν οι κυρώσεις που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία.
Latest News
Άτοκα μικροδάνεια έως 25.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα - Τι ετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Νέα εξαγορά από τη Sunlight στη Γερμανία – «Βουτά» στις μπαταρίες ναυτιλίας
Η Sunlight Group συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με άλλα 100 εκατ. στο εργοστάσιο του Κιλκίς και νέο project
Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη των πληγέντων Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης στο «Εξοικονομώ 2025»
Για τους πληγέντες μάλιστα προβλέπονται στο Εξοικονομώ 2025 αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) και ειδικός προϋπολογισμός (91,3 εκατ. ευρώ)
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου