Μια μεγάλη ανάσα πήρε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με τη σημερινή του άνοδο δημιούργησε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι βρίσκεται σε τροχιά κάλυψης της «πολεμικής ζημίας».
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 917,52 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.
Αν και καθυστέρησε, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, να ανακτήσει τα ορόσημα του, καθώς σε αυτά τα επίπεδα βρισκόταν τελευταία φορά στις 25 Φεβρουαρίου, ήτοι από όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ταρακούνησε τις αγορές, το θετικό στην προσπάθεια αυτή είναι ότι το ΧΑ μπορεί να διαφοροποιείται και πάλι από το κλίμα της Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να αυτονομηθεί από την αβεβαιότητα του πολέμου και την αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, αλλά μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα μονάδων ώστε να συντηρήσει το θετικό του κλίμα.
Μαξιλάρι ασφαλείας
Η διάσπαση της αντίστασης των 910 μονάδων ήταν μια ανάσα για πολλά long χαρτοφυλάκια, καθώς δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας από την ψυχολογική στήριξη των 900 μονάδων. Την ίδια ώρα, εάν συντηρήσει τα επίπεδα η αγορά τότε θα έχει περιοριστεί η «ζημία» του πολέμου της Ουκρανίας στον ένα μήνα της πτώσης, μια επίδοση που δεν μας είχε συνηθίσει το ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή η επίδοση δεν θα έχει έρθει αυθαίρετα, αλλά έπειτα από ενεργοποίηση των αμυνών της αγοράς όταν το τοπίο ήταν πολύ θολό.
Βέβαια, αυτό που επισημαίνει η Trader24 είναι ότι η έλλειψη όγκων ικανών για να πείσουν για τη συνέχιση βάζει σε σκέψεις τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές, που δεν μπορούν να τοποθετηθούν υπέρ του ανοδικού σεναρίου με ασφάλεια. Προς το παρόν, διατρέχει μια ανοδική σφήνα με άνω όριο το υψηλό ημέρας της Παρασκευής στο επίπεδο των 909-910 μονάδων, και που διάσπασή του θα οδηγήσει σε μαζικές αγορές έως τουλάχιστον τις 922. Η στήριξη επισημαίνεται στις 882-885, όπου θα αξιολογηθεί η δυναμική του σχηματισμού, εφόσον πισωπατήσει το ΧΑ στο βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ΔΕΗ ξεχώρισε με το +7,37%, όπως και οι Eurobank, Jumbo και ΟΛΠ, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Λάμδα, Motor Oil, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank, Quest και Σαράντης, ενώ ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,92%.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024