
Ένα μείζον θέμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες πολλές επιχειρήσεις είναι η διάσταση που υπάρχει μεταξύ του Ονομαστικού Φορολογικού Συντελεστή (ΟΦΣ) (Statutory Tax Rate – STR) και του Πραγματικού Φορολογικού Συντελεστή (ΠΦΣ) (Effective Tax Rate – ETR).
Ο Ονομαστικός Φορολογικός Συντελεστής είναι ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται από τη νομοθεσία μιας χώρας και ορίζεται ως το ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτός είναι ο φορολογικός συντελεστής, με τον οποίο τυπικά φορολογείται μια εταιρία. Από την άλλη πλευρά ο Πραγματικός Φορολογικός Συντελεστής είναι ο συντελεστής με τον οποίο πραγματικά φορολογείται η εταιρία και ορίζεται ως εξής:
Στην πράξη όμως το φορολογητέο εισόδημα σπάνια ταυτίζεται με το πραγματικό λογιστικό εισόδημα (λογιστικό αποτέλεσμα) που υπολογίζεται βάσει των λογιστικών προτύπων (IFRS – US GAAP κτλ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΟΦΣ να διαφέρει από τον ΠΦΣ.
Το χάσμα μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών φορολογικών συντελεστών προκύπτει από τις διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού του εισοδήματος: το φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται από τη φορολογική αρχή, ενώ το πραγματικό εισόδημα υπολογίζεται βάσει του λογιστικού πλαισίου σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων, που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα (IFRS, US GAAP).
Η πρότασή μου (βάσει μιας από κοινού ιδέας με την Αθανασία Καραλή και τη Χριστίνα Χελιώτη) είναι η δημιουργία ενός παράγωγου χρηματοοικονομικού προϊόντος (Derivative) και συγκεκριμένα μια σύμβαση ανταλλαγής φορολογικού συντελεστή (Tax Rate Swap).
To Τax Rate Swap θα εκδίδεται από το κράτος και θα είναι μια συμφωνία μεταξύ του κράτους και της επιχείρησης σύμφωνα με την οποία: Για έναν αριθμό ετών, η εταιρεία θα καταβάλλει στο κράτος ένα ποσό που θα ισούται με τον ονομαστικό φορολογικό συντελεστή επί των ετήσιων καθαρών κερδών της όπως αυτά θα υπολογίζονται σύμφωνα με κάποιο προσυμφωνημένο διεθνές αποδεκτό λογιστικό πλαίσιο (IFRS, US GAAP). Ταυτόχρονα, η επιχείρηση θα λαμβάνει από τον εκδότη του παραγώγου (το κράτος) το ποσό φόρου που κλήθηκε να πληρώσει από την φορολογική αρχή βάση της ετήσιας φορολογική της δήλωσης. Σχηματικά το Tax Rate Swap μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

Επομένως, το καθαρό ποσό που πληρώνει η εταιρεία στο κράτος συμπεριλαμβανομένων και των ροών από το Tax Rate Swap είναι:
Καθαρή φορολογική χρηματοροή: = (Λογιστικό κέρδος σύμφωνα με IFRS * ΟΦΣ) − Πληρωτέο φόρο σύμφωνα με φορολογική δήλωση + Πληρωτέο φόρο σύμφωνα με φορολογική δήλωση = Λογιστικό κέρδος σύμφωνα με IFRS * ΟΦΣ
Βλέπουμε ότι ανεξαρτήτως των όποιων μεταβολών, της φύσης των εξόδων της εταιρείας ή και των αλλαγών στην φορολογική νομοθεσία η εταιρεία ως καθαρό φόρο θα πληρώνει το ποσό το οποίο θα είναι συνάρτηση των λογιστικών της κερδών βάση IFRS και του ονομαστικού Φορολογικού συντελεστή και μόνο.
Με το παράγωγο αυτό το κράτος μπορεί να εγγυηθεί σε έναν πιθανό επενδυτή ή επιχειρηματία έναν σταθερό πραγματικό φορολογικό συντελεστή για μια δεδομένη περίοδο μειώνοντας την αβεβαιότητα του για την φορολογία.
Δρ. Νίκος Μπέλεσης,
Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής, Πανεπιστημίου Πειραιώς,
Τμήμα Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων