Το ΔΝΤ είχε πει 4,5%. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν λόγο για περίπου 5%. Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στο κακό σενάριο είπε ότι μπορεί να ξεπεράσει το 7%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τον έβλεπε νωρίτερα στο ακραίο σενάριο πάνω και από το 11%. Σε «παιχνίδι της κολοκυθιάς» εξελίσσεται η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Επί της ουσίας, δεν μπορεί κανείς σε αυτήν τη φάση να τον εκτιμήσει με μια σχετική ασφάλεια. Μας λείπουν τα δεδομένα γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε το τέλος του πολέμου, ούτε το βάθος των κυρώσεων. Οσο όμως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος του φετινού πληθωρισμού, τόσο θα αποτυγχάνουμε να εκτιμήσουμε την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, από την οποία εξαρτάται μια σειρά κρίσιμων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε, όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός, τόσο ροκανίζεται η ανάπτυξη. Αρα τζίφος για την ώρα. Μπορεί όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο να φανεί ότι η οικονομία έχει αντέξει. Μπορεί όμως και όχι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.
Από μόνη της όλη αυτή η κατάσταση είναι ένα σκηνικό αστάθειας. Για την ώρα προσωρινής. Ισως να τελειώσει σε λίγες εβδομάδες. Μπορεί ωστόσο να συνεχίσει να «δίνει» επιπτώσεις, να «μολύνει» με επιπλέον ζημιά την οικονομία για μεγαλύτερο διάστημα. Εμείς όμως πρέπει να προχωρήσουμε.
Οπως απομονώθηκαν σταδιακά οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομονώνουμε σταδιακά τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Προφανώς με πολλή δουλειά στο πεδίο. Εκεί που εκδηλώνονται θύλακοι πληθωριστικής ανάφλεξης. Ολα αυτά απαιτούν έναν αντισυμβατικό τρόπο παρέμβασης.
Για παράδειγμα, ακούω με μεγάλη χαρά ότι η οικονομία ποντάρει στη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος φέτος το καλοκαίρι. Ολοι και σωστά, λένε ότι θα ξεπεράσει και την επίδοση του 2019. Θα έρθουν δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες. Καθ’ υπερβολήν, καθώς δεν θα έρθουν όλοι ταυτόχρονα, θα έλεγε κανείς ότι θα υπερτριπλασιαστεί ο πληθυσμός της χώρας. Ολοι αυτοί θα φάνε, θα καταναλώσουν ενέργεια, ευχής έργο να ψωνίσουν και κάτι να μείνουν κάποια χρήματα στις τοπικές οικονομίες. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί η ζήτηση συνολικά στην οικονομία. Προσέξτε, το πληθωριστικό ράλι που βιώνουμε εξελίσσεται μέχρι τώρα χωρίς σοβαρές μεταβολές της ζήτησης. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις που υπάρχουν στα προσφερόμενα προϊόντα. Φανταστείτε απλά να αυξηθεί, η καλοδεχούμενη σε κάθε άλλη περίπτωση, ζήτηση προϊόντων λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του τουρισμού. Το πληθωριστικό κύμα θα γιγαντωθεί.
Αρα χρειάζεται προετοιμασία. Δεν αρκεί να πανηγυρίσουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια αγαθών σε τέτοιες ποσότητες που δεν θα επηρεάσουν τον εγχώριο πληθωρισμό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε αυτό που δείχνει ότι έχουμε ήδη πετύχει με την πανδημία. Να απομονώσουμε δηλαδή εστίες του προβλήματος, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του…
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.