O πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας επιδρά καταλυτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξαιτίας της μεγάλης αλληλεξάρτησης των χωρών σε τούτους τους καιρούς της παγκοσμιοποίησης επηρεάζει, χωρίς αμφιβολία, τους πάντες και τα πάντα. Δεν υπάρχει χώρα που να μην υφίσταται τις συνέπειες της πολεμικής κρίσης που εξελίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης.
Ηδη η πίεση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των πρώτων υλών και των τροφίμων είναι μεγάλη και διαχέεται σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη, επιδρώντας κατά τρόπο μοναδικό τόσο στις κοινωνίες όσο και στα πολιτικά συστήματα.
Ειδικά οι τιμές των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, επηρεαζόμενες και από την προηγηθείσα, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός έφτασε τον περασμένο Μάρτιο μια ανάσα πριν το 9% και στον βαθμό που διατηρηθεί η αβεβαιότητα του πολέμου μπορεί να πιάσει και διψήφια ποσοστά τους επόμενους μήνες.
Οπως επισημαίνουν οι περισσότεροι των οικονομολόγων, τούτη η πληθωριστική έξαρση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες. Δεν πρόκειται για κρίση ζήτησης παρά για κρίση στον τομέα της προσφοράς, αποτέλεσμα των έκτακτων πολεμικών και πανδημικών συνθηκών και της μεγάλης αβεβαιότητας που τις συνοδεύει.
Και επειδή τα περισσότερα των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών διαπραγματεύονται σε ευαίσθητες και ευμετάβλητες χρηματιστηριακές αγορές, τόσο εντονότερες είναι και οι ανατιμήσεις που προκαλούν, όπως και οι αβεβαιότητες που προσθέτουν.
Το δυστύχημα είναι ότι σε τέτοιες κρίσεις προσφοράς οι αντισταθμιστικές αντιπληθωριστικές πολιτικές δεν αποδίδουν, δεν λειτουργούν. Οι αγορές αυτές καθαυτές καταρρέουν, ο ανταγωνισμός παύει να υφίσταται και μόνο προστατευτικές πολιτικές και περιορισμοί των ποσοστών κέρδους μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά μια τέτοια επιλογή κλονίζει τις υφιστάμενες αρχές του ανοιχτού και ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες τουλάχιστον οι ισχυρές χώρες δεν είναι διατεθειμένες, επί του παρόντος, να παρακάμψουν.
Η νομισματική πολιτική επίσης, η αύξηση δηλαδή των επιτοκίων που συνήθως χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πληθωρισμού, μάλλον ανατροφοδοτεί τα κύματα των ανατιμήσεων παρά τα περιορίζει στις παρούσες συνθήκες ανύψωσης του κόστους.
Αντιστοίχως, τυχόν γενναιόδωρες αντισταθμιστικές πολιτικές αύξησης μισθών μπορεί να ανακούφιζαν αρχικώς τους καταναλωτές, αλλά δευτερογενώς, στο αμέσως επόμενο στάδιο, θα οδηγούσαν σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Οι δυνατότητες ακόμη της δημοσιονομικής πολιτικής είναι περιορισμένες, λόγω της υπεχρησιμοποίησης του δημοσιονομικού εργαλείου μέσω των οριζόντιων ενισχύσεων που προσφέρθηκαν σε πλήθος δραστηριοτήτων.
Κοινώς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, πολύ δε περισσότερο όσο η άκαμπτη και δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παραμένει παγωμένη στα προ του πολέμου ήθη.
Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της. Δεν χωρούν στην παρούσα φάση δόγματα. Αντιθέτως, απαιτείται ευελιξία και γενναιότητα, με την ελπίδα πάντα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σχετικά γρήγορα. Ολα τα εργαλεία, λοιπόν, επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν, με μέτρο και σύνεση βεβαίως. Και πλαφόν στα ποσοστά κέρδους και στις τιμές βασικών ενεργειακών αγαθών να επιβληθούν και ανακατανομές στη ζώνη των φόρων να υπάρξουν σε βάρος των υψηλών εισοδημάτων και καλύτερες αμοιβές να προσφερθούν και εμπόδια να αρθούν στις επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής με χρήση αέρα και ήλιου και βεβαίως επιδοτήσεις υπέρ των ασθενέστερων να υπάρξουν τουλάχιστον για τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνθήκες πολεμικής οικονομίας απαιτούν χρήση ανορθόδοξων μέτρων και εργαλείων. Αλλιώς οι πολιτικές συνέπειες μπορεί να καταστούν ανεπίστρεπτες.
Latest News
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες