
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.
«Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Έπιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Κόβενι.
Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.
«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.
Πέμπτος γύρος κυρώσεων στη Ρωσία
Το ευρωπαϊκό μπλοκ, έχοντας κινητοποιηθεί λόγω των άσκοπων, όπως υποστηρίζει η Ουκρανία, δολοφονιών αμάχων από ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που περιλαμβάνει τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που η ίδια περιγράφει ως ‘ειδική επιχείρηση’ για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.
Ένα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.
Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.


Latest News

Η Saudi Aramco σκέφτεται να επενδύσει σε ινδικά διυλιστήρια
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Saudi Aramco συζητά ήδη με δύο ινδικές εταιρείες που κατασκευάζουν διυλιστήρια

Βρετανικά ομόλογα: Εξανεμίστηκαν τα χθεσινά κέρδη- Καμπανάκι για εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία
Το κακό σενάριο και η ακραία σχέση των αγορών με τα βρετανικά ομόλογα

Θα πέσει θύμα του Τραμπ το αεροσκάφος F-35 της Lockheed ;
Μερικοί από τους συμμάχους της Αμερικής επανεξετάζουν την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους stealth F-35

Μασκ για δασμούς: Ζημιά και για την Tesla
Τι αναφέρει με ανάρτησή του στο Χ ο Ίλον Μασκ

Ο Τραμπ ξαναχτυπά - Με νέους δασμούς απειλεί Ευρώπη και Καναδά
«Αν ΕΕ και Καναδάς κάνουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, θα επιβληθούν δασμοί μεγάλης κλίμακας» - Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τραμπ

«Η Ελλάδα προσφέρει ζωτικά μαθήματα άμυνας για την Ευρώπη» - Τι είδε το Bloomberg
Ζώντας δίπλα στην Τουρκία, η Ελλάδα ξεπέρασε τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης χρέους, ωστόσο η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της έμεινε πίσω

Το μπόνους δεν ήρθε ποτέ - Η σκληρή πολιτική της HSBC, τα στελέχη και τα κόστη
Η HSBC εφαρμόζει μια πιο σκληρή προσέγγιση περικοπής κόστους υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Ζορζ Ελεντερί

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Στα σκαριά νέα επένδυση του ομίλου Μπερλουσκόνι - Πρόταση εξαγοράς 1,3 δισ. της ProSieben
Αυξάνοντας το ποσοστό του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο όμιλος Μπερλουσκόνι βάζει πλώρη για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ραδιοτηλεοπτικού φορέα

Από τη Nike και την Adidas μέχρι τα πιο μικρά brands - Το μεγάλο «χτύπημα» του Τραμπ
Η PWC εκτιμά ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ θα κοστίσουν στη βιομηχανία αθλητικών 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως - Η θέση παικτών όπως Nike - Adidas