Στο Λόπερσουμ όπως και στον υπόλοιπο δήμο του Χρόνινγκεν, στον ολλανδικό βορρά, οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει πια στον «χορό» των Ρίχτερ.
Μπορεί οι σεισμοί να μην είναι ιδιαίτερα έντονοι. Συνήθως κυμαίνονται σε μέγεθος κοντά στα 2-3,5 R.
Έχουν όμως μικρό εστιακό βάθος, μόλις στα 3 χιλιόμετρα. Το δε έδαφος είναι υγρό και σχετικά μαλακό, με αποτέλεσμα οι δονήσεις γίνονται ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και να προκαλούνται καταστροφές στα κτίρια.
Το παράδοξο είναι ότι η περιοχή δεν είναι υπό κανονικές συνθήκες σεισμογενής.
Είναι όμως πλούσια σε φυσικό αέριο…
Για την ακρίβεια, το κοίτασμα του Χρόνινγκεν θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Οι σεισμοί ήρθαν μαζί με την εξόρυξή του από την διαχειρίστρια NAM, μια κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και της Exxon Mobil, που συστάθηκε για τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος με το ολλανδικό κράτος.
Αυτή άρχισε το 1963 και οι σεισμοί μερικά χρόνια αργότερα, από τη δεκαετία του ‘70. Παρ’ όλα αυτά, οι επίσημες μετρήσεις των δονήσεων άρχισαν μόλις το 1986.
Πηγή: dashboardgroningen.nl
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σεισμοί πύκνωσαν και εντάθηκαν, καθώς η εξόρυξη φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει ρήγματα στο υπέδαφος και σε ορισμένα σημεία καθίζηση του εδάφους.
Η NAM αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί την αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής διάρρηξης (fracking), δηλαδή της διοχέτευσης τεράστιων ποσοτήτων νερού και χημικών για την εξαγωγή του αερίου.
Όμως πλέον οι σεισμοί επηρεάζουν μια συνολική έκταση 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων και τις ζωές τουλάχιστον 350.000 ανθρώπων.
Πηγή: bevinggevoeld.nl
«Γολγοθάς» διαρκείας
Περισσότερες από 1.300 δονήσεις έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Χρόνινγκεν από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80.
Χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις, ιστορικά κτίρια, σχολεία και υποδομές έχουν υποστεί ζημιές.
Τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από πολύ παλιά και είναι χτισμένα ως επί το πλείστον με τούβλα.
Εκατοντάδες έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά επικίνδυνα, που πρέπει να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν με νέα και αντισεισμικά.
Διαδικασία, που συνήθως διαρκεί -εκτός από τη χρονοβόρα γραφειοκρατική έγκριση- πάνω από ένα έτος…
Δεκάδες χιλιάδες άλλα κτίρια πρέπει να επισκευαστούν ή να ενισχυθούν.
Kom meepraten over echte oplossingen! Vanavond 19:30 spoorzicht Loppersum. Want er komt alleen een oplossing als er ook geluisterd wordt naar de ervaringen, oplossingen en eisen van de gedupeerden zelf. #respectvoorgroningen https://t.co/sBmAOFcEI6
— fenna feenstra (@fennaf) April 8, 2022
Με την πάροδο του χρόνου η έκταση των ζημιών ήταν τόσο ευρεία και η λαϊκή οργή τόσο μεγάλη, που οι προσφυγές κατά της ΝΑΜ έπεφταν «βροχή».
Λόγω κωλυσιεργιών από την εταιρεία και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε τελικά το 2017 τη διαδικασία ελέγχων και εγκρίσεων επισκευών και ανακατασκευών, με τη NAM να συνεχίζει να πληρώνει τον λογαριασμό.
Όμως οι ιδιοκτήτες κατοικιών συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας.
Ακόμη και μετά τις επισκευές, εν τω μεταξύ, ένας νέος σεισμός μπορεί να προκαλέσει νέες ζημιές σε όσα κτίρια δεν έχουν αντικατασταθεί με αντισεισμικές κατασκευές.
Beving Loppersum: 454 meldingen van schade – Groninger Internet Courant https://t.co/pP09ZmRcOJ
— RIEKS HOLTKAMP (@HOLTKAMPNL) April 5, 2022
Για πάρα πολλούς, η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε έναν επαναλαμβανόμενο, ατελείωτο Γολγοθά.
Έχει επίσης καταστρέψει την τοπική αγορά ακινήτων.
Στο Λόπερσουμ, μια γραφική κωμόπολη 10.000 κατοίκων που απέχει περίπου 15 χλμ από τις ακτές στη Βόρεια Θάλασσα και αποτελούσε μέχρι πρότινος αγαπημένο ησυχαστήριο για συνταξιούχους, πολλοί έχουν πετάξει «λευκή πετσέτα».
Μερικοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους του, αναφέρεται, έχουν εγκαταλείψει πια τα γεμάτα ρωγμές σπίτια τους και έχουν εγκατασταθεί σε γηροκομεία.
Άλλο λόγια, άλλο πράξεις
Για να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα, αλλά και η λαϊκή οργή στο Χρόνινγκεν, η εξόρυξη περιορίστηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και η ολλανδική κυβέρνηση προανήγγειλε το 2019 ότι στόχος ήταν να σταματήσει εντελώς στα μέσα του 2022.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής διαδήλωσαν τον περασμένο Ιανουάριο, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση αυτή τη δέσμευση και αξιώνοντας μεγαλύτερες και ταχύτερες αποζημιώσεις, καθώς η γη συνεχίζει να δονείται στον βορρά της Ολλανδίας.
Με το που ξέσπασε όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να εξετάσουν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι Ολλανδοί αξιωματούχοι ανέκρουσαν πρύμναν.
Προανήγγειλαν περαιτέρω εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Χρόνινγκεν, αν και ως «έσχατη λύση».
Σε κάθε περίπτωση, μετέθεσαν τον τερματισμό της εξόρυξης το νωρίτερο το 2023, ενόσω η κυβέρνηση θα στραφεί περισσότερο σε άλλες, πιο καθαρές πηγές ενέργειας.
Ακόμη και μετά τη διακοπή της εξόρυξης φυσικού αερίου στο Χρόνινγκεν, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σεισμοί στην περιοχή θα συνεχιστούν για χρόνια.
Έπειτα από δεκαετίες γεωτρήσεων και εξόρυξης, υπάρχουν στο υπέδαφος διακυμάνσεις πίεσης, που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα αντισταθμιστούν.
Όχι μακριά από την Ολλανδία, εν τω μεταξύ, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν φέρει ξανά στην επιφάνεια προβλήματα, που υποτίθεται ότι ανήκαν οριστικά στο παρελθόν, δεδομένης και της πιεστικής ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Κόντρα σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης νέων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.
Στο Βρετανία, η κυβέρνηση Τζόνσον διέταξε μελέτη για το fracking, παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχει επιβληθεί εδώ και δυόμισι χρόνια moratorium στην αμφιλεγόμενη διαδικασία και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτή στη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ντάουνινγκ Στριτ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το λόμπι υπέρ των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ασκεί πιέσεις για περισσότερες γεωτρήσεις.
Ήδη, Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες προτείνουν επαναφορά των σχεδίων για τον επίμαχο αγωγό Keystone XL -την ακύρωση του οποίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μόλις πέρυσι- καθώς και επανέναρξη των γεωτρήσεων στην Αρκτική.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ