
Μια βαθιά ανάσα και τα κεφάλια πάλι μέσα! Εκεί όπου θα μείνουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι τον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου, καθώς η Γαλλία και η Ευρώπη θα αναμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, άλλωστε, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: Η καθαρή πρωτιά του Μακρόν, τουλάχιστον με βάση τα exit polls, δεν οδηγεί αυτομάτως σε μια δεύτερη πενταετή θητεία στα Ηλύσια. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος, στην ομιλία του: «Δεν έχουμε ακόμη νικήσει», είπε, σημαίνοντας συναγερμό.
Μικρότερη η «δεξαμενή» του Μακρόν
Η πολιτική αριθμητική μπορεί να δώσει ορισμένες χρήσιμες εξηγήσεις. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να ενίσχυσε το ποσοστό του στον πρώτο γύρο κατά 4-5 μονάδες σε σύγκριση με το 2017, την ίδια όμως στιγμή η «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Για του λόγου το αληθές, ενώ πριν πέντε χρόνια ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (της παραδοσιακής Δεξιάς), Φρανσουά Φιγιόν, είχε λάβει 20% και ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν 6,5%, τα ποσοστά που έλαβαν σε αυτή την αναμέτρηση η Βαλερί Πεκρές και η Αν Ινταλγκό είναι κάτω από 5% και 2% αντιστοίχως! Έτσι, ακόμη και εάν υποθέσουμε πως το σύνολο όσων τις ψήφισαν, μαζί με εκείνους που επέλεξαν τους υποψηφίους των Πρασίνων και του ΚΚ Γαλλίας, υπακούσουν στην προτροπή τους για στήριξη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 15%.

Οι «φίλοι» της Λεπέν και ο παράγοντας Μελανσόν
Την ίδια στιγμή, η Λεπέν – η οποία επίσης ενισχύθηκε σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο του 2017 – έχει να υπολογίζει τόσο στις ψήφους του Ερίκ Ζεμούρ όσο και του έτερου υποψηφίου από τον χώρο της Ακροδεξιάς, του Νικολάς Ντιπόντ-Ενιάν, που ξεπερνούν το 9%. Επίσης, γνωρίζει ότι και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι «γλυκοκοιτάζουν» προς το μέρος της, έχοντας εξοργιστεί με τον Μακρόν.
Πολλά, λοιπόν, θα κριθούν σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος εντυπωσίασε ξεπερνώντας το 20%. Ο ίδιος ζήτησε να μην δοθεί ούτε μία ψήφος στην Λεπέν, χωρίς ωστόσο να συστήσει επισήμως τη στήριξη του Μακρόν. Έτσι, δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλούς προς την αποχή – τον δεύτερο παράγοντα που θα κρίνει πολλά στην αναμέτρηση της 24ης Φεβρουαρίου.
Η αλήθεια είναι, λοιπόν, όπως την περιέγραψαν οι Financial Times στο πρώτο τους σχόλιο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls: «Το αποτέλεσμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η 53χρονη Λε Πεν βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στο να κερδίσει την εξουσία για την Άκρα Δεξιά στη Γαλλία, μιμούμενη τις εθνικιστικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και των υποστηρικτών του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από έξι χρόνια».
Όλα για όλα
Στις ημέρες που απομένουν, ο Μακρόν – ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα – αναγκαστικά θα ρίξει όλο του το βάρος στην μονομαχία με τη Λεπέν. Κάνοντας αυτό που δεν έκανε ενόψει του πρώτου, όταν άργησε να καταθέσει την υποψηφιότητά του, ενώ μέχρι κάποια στιγμή έδειχνε να πιστεύει ότι η νίκη και η επανεκλογή θα έρχονταν περίπου με τον… αυτόματο πιλότο. Κάτι που φάνηκε και στην άρνησή του να βρεθεί αντιμέτωπος με όλους τους υποψηφίους, σε μια τηλεμαχία, κάνοντας πολλούς να τον κατηγορήσουν για υπεροψία και αλαζονεία.
Η ακροδεξιά υποψήφια, από την πλευρά της, καλείται να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να πείσει πως δεν είναι… ακροδεξιά! Ότι πράγματι μπορεί να είναι πρόεδρος της Γαλλίας και ότι όχι απλώς δεν θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, με άγονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αλλά θα της ξαναδώσει προοπτική. Στα υπέρ της έχει το γεγονός ότι ο Μακρόν ανήκει πλέον στο «σύστημα» και δεν είναι αυτός που ήταν το 2017 – στα κατά της υπάρχει το βεβαρυμμένο παρελθόν της και το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν συμπάθησαν ποτέ τον Τραμπ.
Ποιο μέτωπο θα επικρατήσει;
Το σίγουρο είναι ότι, παρά τις δηλώσεις των υποψηφίων που αποκλείστηκαν, η ισχύς και η κινητοποίηση του αποκαλούμενου «δημοκρατικού μετώπου» δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Αντιθέτως, πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα αντικατασταθεί από ένα άτυπο και σιωπηρό «αντι-Μακρόν μέτωπο».
Εάν αυτό συμβεί, τότε δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ευρώπη και η ΕΕ θα βιώσουν τον μεγαλύτερο πολιτικό σεισμό των τελευταίων δεκαετιών – μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση