Πολλαπλά μηνύματα εν μέσω των προκλήσεων για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Ε.Ε. που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εκπέμπονται από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας και της Ν.Α. Ευρώπης.
Κατασκευάστηκε στην Κοζάνη σε χρόνο ρεκόρ, σε μόλις 20 μήνες, από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πραγματοποιώντας μία επένδυση της τάξης των 130 εκ. ευρώ. Το φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 204,3 MW εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 6 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου.
Η συστοιχία των 18 επιμέρους ηλιακών πάρκων που αποτελείται από 509.000 πάνελ διπλής όψεως και εκτείνεται σε έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων, μπαίνει σταδιακά τις επόμενες μέρες σε λειτουργία προσφέροντας ετήσιο όφελος στην οικονομία από 80 έως 100 εκ. ευρώ. Η χώρα μας εξοικονομεί δαπάνες από εισαγωγές φυσικού αερίου και εκπομπές CO2, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που επωμίζονται οι καταναλωτές.
Τα μηνύματα
Με το φωτοβολταϊκό πάρκο η Ελλάδα και τα ΕΛ.ΠΕ στέλνουν τα ακόλουθα μηνύματα:
1. Το έργο σηματοδοτεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας καθώς είναι το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στη Ν.Α. Μεσόγειο και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Η μετάβαση στις πράσινες μορφές ενέργειας επιβεβαιώνεται ως η μοναδική και αναγκαία λύση τόσο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων όσο πολύ περισσότερο για τη θωράκιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, ζήτημα που ανακύπτει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.
2. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Τα ΕΛ.ΠΕ διέγνωσαν εγκαίρως αυτές τις συνθήκες και με ταχύτατους ρυθμούς προχώρησαν τόσο στην κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου όσο και στο VISION 2025 το στρατηγικό πλάνο του εταιρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος θα διαθέσει, στο πλαίσιο του VISION 2025, περίπου τα μισά κεφάλαια των προγραμματισμένων επενδύσεων του για έργα ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες καθαρών καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2026 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 GW και έως το 2030 θα φτάσει στα 2 GW.
3. Το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης αφήνει θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.
Θα παράγει 350 GWh καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ είναι έτοιμα να διαθέσουν 1,5 εκ. ευρώ καθ’ υπόδειξη του Δασαρχείου της περιοχής για έργα δεντροφύτευσης. Επιπλέον στη φάση της κατασκευής του απασχολήθηκαν 350 εργαζόμενοι της περιοχής ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.
Αντίστοιχα οφέλη αφήνουν και οι περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες.
4. Το έργο σέβεται την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.
Ανάμεσα στα ηλιακά πάνελ έχουν αφεθεί ελεύθεροι χώροι για την απρόσκοπτη άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή.
5. Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών.
Το πάρκο κατασκευάστηκε με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System).
Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.
Ο CEO των ΕΛ.ΠΕ
Στη διάρκεια των εγκαινίων ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους επίσημους καλεσμένους εξήγησε γιατι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για τον όμιλο:
«Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της πρόσβασης σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Ο πρωθυπουργός
Για τον συμβολισμό του έργου μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας το λόγο στη διάρκεια των εγκαινίων:
«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».
Οι στόχοι για τις ΑΠΕ
Αναλυτική περιγραφή του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης, της προηγμένης τεχνολογίας που αξιοποιήθηκε και των εξειδικευμένων εργασιών κατασκευής του, έκανε μιλώντας στους παριστάμενους ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη συμβολή όλων όσων εργάστηκαν και, φυσικά, της τοπικής κοινωνίας στην ολοκλήρωση του έργου παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας. Όπως σημείωσε, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε. Και το όραμά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας, για όλους εμάς», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αλεξόπουλος.
Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν, μεταξύ πολλών προσκεκλημένων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και υψηλόβαθμα στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΠΕΝ & Ανάπτυξης), οι Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, Βουλευτές τoυ Νομού Κοζάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, οι Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι Θεσμικών Φορέων, αντιπροσωπείες από τις Εταιρίες που ήταν βασικοί συντελεστές του έργου, εκπρόσωποι από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, υψηλόβαθμα μέλη της Διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών του εταιριών, καθώς και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων