
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πρόκειται να επιβαρύνει την ανάκαμψη.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Oxford Economics, προσθέτοντας μάλιστα ότι το «τελευταίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού».
Οι αναλυτές της έκθεσης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα υπερνικήσουν τις όποιες ανησυχίες για την ανάπτυξη για το συμβούλιο προς το παρόν: «Έτσι, ενώ δεν αναμένουμε αλλαγές πολιτικής στην επικείμενη συνεδρίαση, η ΕΚΤ μπορεί να σηματοδοτήσει ότι είναι δυνατή μια ακόμη ταχύτερη έξοδος του QE έως τον Ιούνιο και ότι η πόρτα για μια αύξηση επιτοκίων φέτος είναι ακόμα ορθάνοιχτη».
Οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, τονίζοντας, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτό δεν θα εκτροχιάσει μια έξοδο QE μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Η σύσφιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αναπόφευκτη δόση αστάθειας.
«Και ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί και τα περιφερειακά spreads έχουν διευρυνθεί λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και λιγότερης υποστήριξης QE, η διαφορά από τις αποδόσεις των ομολόγων παραμένει συγκρατημένη και οι πραγματικές αποδόσεις παραμένουν πολύ χαμηλές. Στο πλαίσιο της αυξημένης αβεβαιότητας και των καθοδικών κινδύνων για τις προοπτικές ανάπτυξης, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επαναλάβει ότι οποιαδήποτε αυστηροποίηση της πολιτικής θα εξαρτάται από τα δεδομένα» υπογραμμίζουν.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι η ρητορική που θα συνοδεύσει την απόφαση της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δεν θα είναι τόσο ήπια, ως εκ τούτου «οι αγορές μπορεί να δουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Απριλίου ως επιθετική (γερακίσια)».
Ωστόσο, εμμένουν στην άποψή τους ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέχρι στις αρχές του 2023. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ζημιά στις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη, ενώ η αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι ακόμη αυξημένη.


Latest News
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%