Εξαμηνιαίο πρόστιμο 3.600.000 ευρώ συνεχίζει να καταβάλλει η Ελλάδα για την υπόθεση των χωματερών, για την οποία είχε πέσει βαριά «καμπάνα» από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Σήμερα, στη χώρα μας παραμένουν 42 χωματερές οι οποίες είτε λειτουργούν κανονικά, είτε έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Το πρόστιμο το οποίο μειώνεται όσο περιορίζεται ο αριθμός των χωματερών, ωστόσο παραμένει «ατιμωτικό», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΟΤ Forum «Ο Κόσμος που Αλλάζει» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος.
Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το ΔΕΕ για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και για δεύτερη φορά το 2014, για 70 ενεργές και 223 κλειστές, οι οποίες δεν είχαν αποκατασταθεί. Από το 2014 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταβάλει περί τα 60 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για χωματερές.
Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει πλέον να κερδίσει η Ελλάδα είναι της ανακύκλωσης, ανάκτησης και επανάχρησης υλικών, καθώς εν έτει 2022 το 80% των σκουπιδιών εξακολουθεί να θάβεται. Μάλιστα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης οι αναγκαίες για την Ελλάδα μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γραφάκου, το επιτελείο του ΥΠΕΝ βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ ώστε οι αναγκαίες μονάδες για τη χώρα να τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη προγραμματική περίοδο, με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετούν την κυκλική Οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρηματοδοτηθούν ακόμη και οι υποδομές που σχεδιάζονται.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι στο νέο ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτούνται τέτοιες υποδομές και γι΄ αυτό οι διαδικασίες θα έπρεπε να επιταχυνθούν. Ωστόσο, από το 2019 παρότι είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κονδύλια περίπου 750 εκατ. ευρώ, οι διαγωνισμοί για τις σχετικές υποδομές δεν είχαν προχωρήσει.
Σήμερα δέκα υποδομές βρίσκονται υπό κατασκευή με ημερομηνία ολοκλήρωσης, στις περισσότερες, μετά το 2023 (σε Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Αµάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ζάκυνθος, Ιεράπετρα, Άρτα και Δράμα). Επίσης, στο στάδιο υπογραφής σύμβασης βρίσκονται άλλες έξι μονάδες (σε Λευκάδα, Τρίκαλα, Σητεία, Χίος, Κεφαλονιά και Μήλος).
Γενικότερα, όλες οι προωθούμενες μονάδες έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση χωροθέτησης (πλην της Αττικής). Ειδικότερα, σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται οι 12 μονάδες (σε Γραµµατικό, Αττική ΣΔΙΤ 1, Αττική ΣΔΙΤ 2, Θεσσαλονίκη – Δυτικού Τομέα, Καβάλα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδος, Κάρπαθος, Ναύπακτος, Χερσόνησος). Ειδικά για την Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός του έτους. Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε, θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τις Μονάδες εξεργασίας Απορριμμάτων σε Πειραιά και Κεντρικό Τομέα.
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση μονάδων, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχει εξασφαλιστεί για οκτώ υποδομές (της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης – Ανατολικού Τομέα, του Βόλου, της Λάρισας, της Τήνου, της Άνδρου, της Λέρου και της Νάξου) ενώ για άλλες πέντε έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης (της Σύρου, του Βόρειου Έβρου, της Σαντορίνης, της Κω, της Καλύμνου).
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης για άλλες επτά μονάδες (Φωκίδας, Λαµίας, Λέσβου, Χαλκίδας, Πάρου, Μυκόνου, Σαμοθράκης) ενώ για εκείνες της Λήμνου και της Σάμου η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβληθεί έως το τέλος του έτους. Σε λειτουργία βρίσκονται μόνο πέντε μονάδες (σε Κοζάνη, Ιωάννινα, Χανιά, Σέρρες και Ηλεία).
Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο εντός του 2022, θα δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου για την κοστολόγηση της διαχείρισης αποβλήτων.
Όσον αφορά στην χρηματοδότηση μονάδων, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έχει εξασφαλιστεί για οκτώ υποδομές (της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης – Ανατολικού Τομέα, του Βόλου, της Λάρισας, της Τήνου, της Άνδρου, της Λέρου και της Νάξου) ενώ για άλλες πέντε έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης (της Σύρου, του Βόρειου Έβρου, της Σαντορίνης, της Κω, της Καλύμνου).
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης για άλλες επτά μονάδες (Φωκίδας, Λαµίας, Λέσβου, Χαλκίδας, Πάρου, Μυκόνου, Σαμοθράκης) ενώ για εκείνες της Λήμνου και της Σάμου η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβληθεί έως το τέλος του έτους. Σε λειτουργία βρίσκονται μόνο πέντε μονάδες (σε Κοζάνη, Ιωάννινα, Χανιά, Σέρρες και Ηλεία).
Επίσης, ο κ. Γραφάκος προανήγγειλε τη δημιουργία, εντός του 2022, μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου για την κοστολόγηση της διαχείρισης αποβλήτων.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα είναι της ανακύκλωσης, ανάκτησης και επανάχρησης υλικών, καθώς ακόμη σήμερα το 80% των σκουπιδιών θάβεται. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στο ΟΤ Forum «Ο Κόσμος που Αλλάζει» ο κ. Γραφάκος, η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει ευρω-πρόστιμα διότι εν έτει 2022 ακόμη δεν έχουν σφραγιστεί και αποκατασταθεί όλες τις παράνομες χωματερές. Το πρόστιμο φτάνει σήμερα τα 3.600.000 ευρώ ανά εξάμηνο, ένα κονδύλι το οποίοαν και έχει μειωθεί σημαντικά όσο περιορίζεται ο αριθμός των χωματερών, όπως ανέφερε ο ίδιος, παραμένει «ατιμωτικό». Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργές περιπτώσεις προστίμων για χωματερές οι οποίες είτε λειτουργούν, είτε έχουν κλείσει και δεν έχουν αποκατασταθεί.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων