Ο Μάριο Ντράγκι έχει ένα μοναδικό ταλέντο, που θα ζήλευε κάθε δημοσιογράφος. Με λίγες λέξεις στέλνει το μήνυμά του με τρόπο ρεαλιστικό, κοφτό, ωμό, αλλά τόσο αληθινό που γίνεται αντιληπτό από όλους.
Ολοι θυμόμαστε την περίφημη φράση «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βγάλει τα μπαζούκας» κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν οι αγορές πουλούσαν μαζικά κρατικά ομόλογα και η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης.
Και το έκανε. Η ΕΚΤ το 2014 ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τεράστιο αριθμό κρατικών ομολόγων – χρέους δηλαδή – από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας ακόμα και τώρα.
Ο «σούπερ Μάριο», όπως έκτοτε τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζοντας έτσι τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας είπε και πάλι την αλήθεια για τις συνέπειες του πολέμου και το ευρωπαϊκό αδιέξοδο θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό το καλοκαίρι;».
Με αυτόν τον τρόπο διατύπωσε τη θέση του για τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, διευκρινίζοντας τα εξής:
«Αν η ΕΕ μάς προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη.
Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας».
Στο ίδιο ωμό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους γερμανούς βιομηχάνους και τους γάλλους αγρότες, έως τους ξενοδόχους της Κύπρου. Η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και τα οικονομικά μέτρα έχουν κόστος.
Και όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική συνέπεια της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Και όσο συνεχίζεται φέρνει και νέα δεινά.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς