
Ο Μάριο Ντράγκι έχει ένα μοναδικό ταλέντο, που θα ζήλευε κάθε δημοσιογράφος. Με λίγες λέξεις στέλνει το μήνυμά του με τρόπο ρεαλιστικό, κοφτό, ωμό, αλλά τόσο αληθινό που γίνεται αντιληπτό από όλους.
Ολοι θυμόμαστε την περίφημη φράση «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βγάλει τα μπαζούκας» κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν οι αγορές πουλούσαν μαζικά κρατικά ομόλογα και η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης.
Και το έκανε. Η ΕΚΤ το 2014 ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τεράστιο αριθμό κρατικών ομολόγων – χρέους δηλαδή – από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας ακόμα και τώρα.
Ο «σούπερ Μάριο», όπως έκτοτε τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζοντας έτσι τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας είπε και πάλι την αλήθεια για τις συνέπειες του πολέμου και το ευρωπαϊκό αδιέξοδο θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό το καλοκαίρι;».
Με αυτόν τον τρόπο διατύπωσε τη θέση του για τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, διευκρινίζοντας τα εξής:
«Αν η ΕΕ μάς προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη.
Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας».
Στο ίδιο ωμό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους γερμανούς βιομηχάνους και τους γάλλους αγρότες, έως τους ξενοδόχους της Κύπρου. Η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και τα οικονομικά μέτρα έχουν κόστος.
Και όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική συνέπεια της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Και όσο συνεχίζεται φέρνει και νέα δεινά.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής