Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με πρώτο τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν κάνουν αυτό το διάστημα «φύλλο και φτερό» τα διαθέσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προκειμένου να καθορίσουν τη νομισματική τους πολιτική.

Με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να ετοιμάζεται να ηγηθεί διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία της προγραμματισμένης συνεδρίασης την Πέμπτη, οι αγορές αλλά και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο σήμα της ΕΚΤ για το τι θα γίνει με το κόστος δανεισμού και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στη ζώνη του ευρώ στα πρωτόγνωρα επίπεδα, αυξάνοντας τις φωνές μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ για ανάληψη δράσης. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε για το Φεβρουάριο στο 5,9%, κυρίως λόγω του ράλι στην ενέργεια, και διαμορφώνεται πολύ πάνω από το στόχο του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα.

Με τη Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τον πόλεμο να συνεχίζεται, πολύ υψηλός αναμένεται ότι θα είναι ο πληθωρισμός και για ολόκληρο το Μάρτιο –ιδίως μετά το ράλι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, όλων των διυλισμένων υγρών καυσίμων αλλά και των τροφίμων. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat κάνουν λόγο για πληθωρισμό 7,5% ολόκληρο το Μάρτιο σε ετήσια βάση, με χώρες όπως η Ολλανδία να «βλέπουν» πληθωρισμό για το μήνα αυτό που φτάνει το 11,9%. Για την Ελλάδα η πρόβλεψη της Eurostat για το Μάρτιο είναι πληθωρισμός 8% σε ετήσια βάση.

Όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται ότι πλέον συμφωνούν πως πλησιάζει ο καιρός για να αρχίσουν αυξήσεις στα επιτόκια, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Πλέον οικονομολόγοι περιμένουν τις πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια, τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ για να φυλά τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών, μέχρι το Δεκέμβριο. Μπορεί μάλιστα μέχρι τότε να μην υφίστανται τα αρνητικά επιτόκια (-0,50%) με τα οποία σήμερα η ΕΚΤ δανείζει τις άλλες τράπεζες. Η Goldman Sachs θεωρεί από την πλευρά της προβλέπει μια πιθανή πρώτη αύξηση επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Παρέμβαση από τον Γιάννη Στουρνάρα

Πλέον τα στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν για τη δράση που ετοιμάζονται να αναλάβουν. Δείχνοντας την ολοένα μεγαλύτερη αποδοχή ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν, ακόμη και στελέχη της κεντρικής τράπεζας που θεωρούνται «περιστέρια», όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάνουν παρεμβάσεις για την ανάγκη να μπει φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις. Ο κ. Στουρνάρας την περασμένη εβδομάδα θύμισε τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όταν ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να μην επιτραπεί να μονιμοποιηθεί αυτή η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το στόχο.

Μιλώντας μάλιστα στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ΟΤ Forum) ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μικρή αύξηση του βασικού της επιτοκίου προς το τέλος του έτους. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ οφείλει να είναι πολύ προσεκτική στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για «πληθωρισμό από την πλευρά της προσφοράς, ο οποίος δεν μπορεί να τιθασευτεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής». Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν απέκλεισε την άνοδο των επιτοκίων στο τέλος του 2022 από την ΕΚΤ και επεσήμανε ότι τα επιτόκια αποτελούν «ένα βαρύ εργαλείο», το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται λελογισμένα. Κάτι αντίθετο θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, επεσήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]