![ΗΠΑ: Γιατί ο πληθωρισμός κάνει πιο φτηνό το φαγητό έξω](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/restaurant.jpg)
Στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Το κόστος των τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται
Ενώ το κόστος του φυσικού αερίου και της στέγης είναι ανησυχητικό, οι τιμές για βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν επίσης να ανεβαίνουν σταθερά. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 1% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας συνολική ετήσια άνοδο 8,8%. Το προηγούμενο εξάμηνο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,8% κατά μέσο όρο μηνιαίο.
Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι κοστίζουν τώρα 10% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα τρώγοντας λιγότερο έξω. Συγκριτικά, το μέσο κόστος των γευμάτων σε πακέτο ή σε εστιατόριο σε ετήσια βάση έχει αυξηθεί κατά 6,9%.
Όπως υπογραμμίζει το CNBC, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος για τα βασικά είδη διατροφής που απαιτούνται για την προετοιμασία των γευμάτων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, διαταραγμένων συγκομιδών και κόστους εργασίας. Αυτά τα είδη έχουν εκτιναχθεί σε τιμές κατά τα ακόλουθα ποσοστά το τελευταίο έτος:
Αλεύρι και παρασκευασμένα μείγματα αλευριού: 14,2%
Βούτυρο και μαργαρίνη: 14%
Κρέας, πουλερικά και ψάρι: 13,8%
Γάλα: 13,3%
Αυγά: 11,2%
Φρέσκα φρούτα: 10,1%
Ψωμί: 7,1%
Φρέσκα λαχανικά: 5,9%
Τα παντοπωλεία ήταν πιο επιθετικά στην αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τα εστιατόρια, λέει ο Matt Dmytryszyn, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Telemus. «Τα εστιατόρια τείνουν να επαναφέρουν τις τιμές μενού σε περιοδική βάση και θα περιμέναμε πρόσθετες αυξήσεις τιμών στο εγγύς μέλλον», λέει.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση