
Την απόσυρση της Nokia από τη ρωσική αγορά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής πολυεθνικής, Πέκα Λούντμαρκ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ericsson, τη Δευτέρα, ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Αν και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει εξαιρεθεί από ορισμένες κυρώσεις για ανθρωπιστικούς και άλλους συναφείς λόγους, η Nokia θεώρησε ότι η έξοδος από τη Ρωσία ήταν η μόνη επιλογή.
«Απλώς δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να συνεχίσουμε στη χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκα Λούντμαρκ σε συνέντευξή του.
Πρόσθεσε ότι η Nokia θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες κατά τη διαδικασία εξόδου, καθώς και ότι δεν ήταν δυνατό να πει σε αυτό το στάδιο πόσο χρόνο θα διαρκέσει η απόσυρση.
«Χαμηλές πτήσεις»
Τόσο η Nokia όσο και η Ericsson πραγματοποίησαν χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό πωλήσεων στη Ρωσία, όπου κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE έχουν μεγαλύτερο μερίδιο.
Η Ρωσία βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, χώρες καταγωγής της Nokia και της Ericsson αντίστοιχα, σχετικά με το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Πίεζε επίσης τις εταιρείες να αρχίσουν να κατασκευάζουν δίκτυα χρησιμοποιώντας μόνο ρωσικό εξοπλισμό, προσπαθώντας να πείσει τη Nokia και την Ericsson να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.
Ο Λούντμαρκ είπε ακόμα ότι η Nokia δεν θα εφαρμόσει σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο για σύσταση κοινής επιχείρησης με τη ρωσική YADRO για την κατασκευή σταθμών βάσης τηλεπικοινωνιών 4G και 5G.
«Στον αέρα» 2.000 εργαζόμενοι
Η απόφαση της Nokia να εγκαταλείψει τη Ρωσία θα επηρεάσει περίπου 2.000 εργαζόμενους, αν και υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένους από αυτούς να προσφερθεί εργασία σε άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε ο Λούντμαρκ.
Η Nokia έχει περίπου 90.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.
«Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ξανά την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα», σημείωσε ο Λούντμαρκ.


Latest News

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ