![Ουκρανία: Κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και τράπεζες ζητά ο Ζελένσκι – Ποιες χώρες της ΕΕ συμφωνούν με το εμπάργκο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-08T164822Z_1581136006_RC2GYS9OSY27_RTRMADP_5_GLOBAL-OIL-RUSSIA-SUPPLIES-450x290.jpg)
Nα επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και στο ρωσικό πετρέλαιο και να θέσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.
«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Η Κομισιόν εξετάζει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί Εξωτερικών, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας ότι οι ρώσοι στρατιώτες σε όποια περιοχή κατέλαβαν στην Ουκρανία συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως στη Μπούτσα, όπου κατηγορούνται ότι σκότωσαν πολλούς αμάχους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε σε «καταυλισμούς».
Το μήνυμα Ζελένσκι
Ποιες χώρες συμφωνούν με το εμπάργκο
Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπονεί προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.
Πολλοί από τους υπουργούς έδειξαν υποστήριξη για κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αποκάλυψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά για άλλους μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε «ασύμμετρο σοκ», είπε. Οι χώρες-μέλη συμφώνησαν, ωστόσο, να ενισχύσουν την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε η Γερμανία.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/04/borel4-1-1.jpeg)
«Τα πάντα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του.
«Όσον αφορά τις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία από τη Ρωσία στο ενεργειακό. Και όλες οι χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
«Τώρα εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο θα είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ ξεξαθάρισε στην ΕΕ ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενέκρινε έναν πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που περιλαμβάνει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα.
Νέες έρευνες για εγκλήματα πολέμου
Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αποτυχία»
Τόνισε, επίσης, ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε.
Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.
«Ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που προκαλεί έλλειψη τροφίμων και πείνα στον πλανήτη, όχι οι κυρώσεις», είπε ακόμα ο Μπορέλ.
Τέλος, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν και για το πρόσθετο πακέτο των 500 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για αγορά όπλων υπέρ της Ουκρανίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/brandy-600x400.jpg)
Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα - Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους παραγωγούς
οι δασμοί στο ΠΟΠ ποτό της Γαλλίας είναι απόρροια της διαμάχης ΕΕ - Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
![Μασκ: Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/musk-trump-600x400.jpg)
Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του Μασκ από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ϊλον Μασκ, έχει τώρα τεράστια επιρροή στον πιο ισχυρό ηγέτη - και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
![JPMorgan: Ο Τζέιμι Ντίμον, χλευάζει την αντίσταση κατά της επιστροφής στο γραφείο, απαιτεί αποτελεσματικότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Τα «γαλλικά» του Ντίμον για όσους αντιμάχονται την επιστροφή στο γραφείο - Η JPMorgan απαιτεί αποτελεσματικότητα
Η εντολή για πενταήμερη επιστροφή στο γραφείο έχει ενοχλήσει ορισμένους υπαλλήλους της JPMorgan
![Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια υπό τις απειλές των δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/london-1567903_1280-600x450.jpg)
Εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια - Η ανατροπή των δασμών Τραμπ
Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ανάμεσα στη Βρετανίας και τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατομμυρίων λιρών το τέταρτο τρίμηνο
![ΗΠΑ: Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_europe_markets55-600x352.png)
Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη
Οι τράπεζες απέδωσαν το 2022 για τον ίδιο λόγο που οι μετοχές τεχνολογίας έπεσαν εκείνο το έτος - τα επιτόκια άρχισαν να ανεβαίνουν
![Μόντι: Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη της Tesla στην Ουάσιγκτον](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MODI_MUSK-3.jpg)
Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Ιλον Μασκ - Τι συζήτησαν
«Συζητήσαμε διάφορα θέματα, με τα οποία είναι παθιασμένος, όπως το διάστημα, η κινητικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία», είπε ο Μόντι
![Γάλλοι οινοπαραγωγοί: «Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/wine-g711338e79_1280-600x400.jpg)
«Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»
Ανήσυχοι αλλά και αποφασισμένοι οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αμερικανική αγορά
![Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_robot_taxi-600x352.png)
Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο
Φιλόδοξα σχέδια της Tesla για κυκλοφορία του Robotaxi φέτος –ερωτηματικό οι δοκιμές
![John Deere: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αγροτικού εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-DEERE--600x328.png)
Πτώση 35% στις πωλήσεις τριμήνου της John Deere
Σε αναμονή οι αμερικανοί αγρότες με τους δασμούς Τραμπ - Δεν αγοράζουν τρακτέρ και ρίχνουν τις πωλήσεις της John Deere
![Ferrero: Κακομαθαίνει τις… αγορές με επενδύσεις και εξαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/giovanni-ferrero-600x600.png)
Γιατί η Ferrero... κακομαθαίνει τις αγορές
Ο όμιλος Ferrero προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 811 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2022-2023