Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.

Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Tάγμα Αζόφ: «Χρήση χημικών όπλων» από τον ρωσικό στραό

Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες, ανέφερε το τάγμα των ουκρανών ακροδεξιών μέσω Telegram χθες. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης, κατά την ίδια πηγή.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Γερμανική εταιρεία αποστέλλει Leopard

Άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό στη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η κατασκευάστριά τους Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να ετοιμάσει περίπου πενήντα προς παράδοση στο Κίεβο.

«Το πρώτο Leopard 1 θα μπορούσε να παραδοθεί σε έξι εβδομάδες», σημείωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, ο επικεφαλής της βιομηχανίας όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Η παράδοσή τους υπόκειται στην έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για παλαιότερα κύρια άρματα μάχης, που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία και πήρε πίσω η εταιρεία. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική στη βιομηχανία όπλων.
Τα άρματα θα χρειαστεί να επιθεωρηθούν και να εκσυγχρονιστούν. Η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, διαβεβαίωσε η Ράινμεταλ.

Η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε το σαββατοκύριακο υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, και η ιδέα δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση μεταξύ των κοινοβουλευτικών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού χθες Δευτέρα.

«Αν οι Ουκρανοί θέλουν τα άρματα, και μου το έχουν πει, τότε πρέπει να είναι εφικτό να βρεθεί τρόπος» να παραδοθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP για θέματα άμυνας, ο Μάρκους Φάμπερ, στη Χάντελσμπλατ. Η ομόλογός του της ΚΟ των Πρασίνων η Σάρα Νάνι, επίσης έκανε σαφές πως θα ενέκρινε την παράδοση.

Τα άρματα μάχης Λέοπαρντ που συζητείται να παραδοθούν είναι πολύ παλιά. Η Bundeswehr, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το επόμενο μοντέλο, το Λέοπαρντ 2, που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979.

Πέραν των αρμάτων μάχης, η Ουκρανία ζητεί επίσης να της δοθούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Ράινμεταλ διαθέτει στο στοκ της οχήματα Marder που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία και λέει πως θα μπορούσε να στείλει κάπου 70 στην Ουκρανία σε έξι ως οκτώ μήνες. Τα πρώτα 10 θα μπορούσαν να σταλούν μέσα σε πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τη γερμανική βιομηχανία όπλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα