Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ βάζοντας τέλος στις χειρόγραφες διαδικασίες που ακολουθούν σήμερα οι Δ.Ο.Υ. και ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους.
Κάθε δυο μήνες, η ΑΑΔΕ θα «τρέχει» ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ θα συμψηφίζει τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη Φορολογική Διοίκηση ή και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το νέο ψηφιακό σύστημα περιέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε «δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια». «Σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.
Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», περίπου 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1) με επτά στις δέκα δηλώσεις να είναι χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.
Η ακτινογραφία των πρώτων δηλώσεων
Η ακτινογραφία των πρώτων δηλώσεων που υποβλήθηκαν δείχνει ότι έξι στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, σχεδόν ένας στους έξι έχει επιστροφή φόρου και ένας στους τέσσερις φορολογούμενους καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2021.
Πιο συγκεκριμένα:
– Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.
– Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.
– Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2021. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.
Πληρωμή φόρου
Η πληρωμή του φετινού λογαριασμού της Εφορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 3%.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)