Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025. Η ανακοίνωση για την δημιουργία της Πλωτής Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένει αμείωτο.
Τριμερής και LNG
Η χτεσινή μέρα ήταν πυκνή σε ειδήσεις γύρω από την ενέργεια και το ενδιαφέρον γύρω από τις εξελίξεις θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Για παράδειγμα, Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του, σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με ανάρτηση του στο Instagram αναφέρθηκε στην Τριμερή Σύνοδο με τις ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, που αποφάσισαν να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν το πλαίσιο της στρατηγικής διακρατικής συνεργασίας στην ενέργεια.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανάρτησης οι τρείς Υπουργοί συζήτησαν για τα εμβληματικά έργα που προωθούν στην περιοχή, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Επιπλέον, οι τρείς Υπουργοί επεσήμαναν για μια ακόμη φορά τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εξετάσουν και τη μεταφορά LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υγροποίησης της Αιγύπτου και την πιθανή κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο.
Πάντως, στο ζήτημα του LNG έχει αξία η πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Η ΕΕ κατέληξε σε μια σημαντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση ρωσικού φυσικού αερίου. Ίσως θα μπορούσαμε να συνάψουμε μια παρόμοια συμφωνία με την Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Φυσικά, για να έχουν νόημα αυτές οι συμφωνίες, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά θα πρέπει να μιλάμε και για τις τιμές. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει πολλά χρήματα στην παγκόσμια αγορά LNG, το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό αλλά η τιμή είναι εξαιρετικά υψηλή. Συνεπώς, πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη συνεργασία, όταν εξετάζουμε για παράδειγμα την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και συζητάμε για τις δυνατότητες επιβολής πλαφόν στις τιμές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεάσουμε την αγορά LNG και ότι έχουμε αρκετό LNG για να καλύψουμε όποιες διακοπές μπορεί να προκύψουν στην παροχή φυσικού αερίου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών που μοιράζονται ίδιες ιδέες πρέπει να ενισχυθεί».
Τα Γερμανικά τανκς
Φαντασία και πραγματισμό αντί για δικαιολογίες ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις της σχετικά με την αποστολή τανκς εκ μέρους της Γερμανίας στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη δήλωση μάλιστα θεωρήθηκε κριτική στον καγκελάριο Σολτς, ο οποίος έχει καθυστερήσει την αποστολή των τανκς ισχυριζόμενος ότι θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως συζήτηση μεταξύ των συμμάχων. Στην καθυστέρηση συμβάλλει και το Υπουργείο Άμυνας, του οποίου επικεφαλής είναι η σοσιαλδημοκράτης Κριστίν Λάμπρεχτ, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία δεν μπορεί να αποστείλει ακόμα τανκς καθώς τα χρειάζεται για τη δική της άμυνα και για ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Η Μπέρμποκ πάντως επιμένει και σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο Σολτς θα βρεθεί υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση τόσο διεθνώς όσο και από τους συμπολιτευόμενους Πρασίνους, εάν συνεχίσει να καθυστερεί την αποστολή βαρύ οπλισμού στην Ουκρανία.
Η δύναμη του αγροδιατροφικού τομέα
Ο Αγροδιατροφικός τομέας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Μέχρι το 2050, παγκοσμίως, θα πρέπει να τρέφει 40% περισσότερους ανθρώπους και να έχει αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 70%, ενώ η καλλιεργήσιμη γη θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 10% και σε κάθε άτομο θα αναλογεί μόλις 1,5 στρέμμα. Μέχρι τότε, το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σεαστικές περιοχές και όπως εκτιμάται το 12% θα υποσιτίζεται.
Την ίδια ώρα, η κλιματική κρίση οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την Αγροδιατροφή, όπως η ανάγκη για αποδοτικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, ο περιορισμός των
εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η διασφάλιση της ποιότητας του εδάφους, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων.
Εντυπωσιακή, παράλληλα, είναι η ραγδαία μεταβολή των διατροφικών συνηθειών.
Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας, ευεξίας και διατροφής, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Και αναζητούν με αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων και των κοινωνικών δικτύων στα οποία συμμετέχουν, «τοπικά, αυθεντικά, ανιχνεύσιμα, διαφανή και ηθικά» τρόφιμα.
Οι «11» προτάσεις θωράκισης, ενίσχυσης και μετασχηματισμού του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα που προέκυψαν από τη μελέτη, «Πώς μπορεί ο Αγροδιατροφικός Τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα;», την οποία εκπόνησαν η Τράπεζα Πειραιώς και η EY και η οποία παρουσιάστηκε στο Delphi Economic Forum (9.4.2022) από τον Άλκη Αλεξάνδρου, Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και τον Θάνο Μαύρο, Εταίρο της EY Ελλάδος, έχουν ως εξής:
Ολιστική προσέγγιση στην Αγροδιατροφική αλυσίδα, μέσω της ανάπτυξης ανθεκτικών και βιώσιμων αλυσίδων αξίας.
Διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης.
Οργανωτικός, λειτουργικός και ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα αξίας του Αγροδιατροφικού τομέα, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργειών, συνεργασιών, εμποροδιανεμητικών πλατφορμών, καθώς και συνεργατικού πνεύματος ανάμεσα σε όλα τα μέλη του Αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο την αποκόμιση σημαντικών εμπορικών οφελών.
Έμφαση στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και αποτελεσματική προσέλκυση νέων παραγωγών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα.
Ανάπτυξη της εξωστρέφειας με συντονισμένο και επαγγελματικό εξαγωγικό μάρκετινγκ.
Αποτελεσματικό και σύγχρονο branding.
Υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θα διευκολύνουν όλα τα μέρη του Αγροδιατροφικού τομέα.
Προστασία του περιβάλλοντος με την υιοθέτηση σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων και της τεχνολογίας σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας.
Μείωση της σπατάλης των τροφίμων.
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στην ΚΑΠ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η απειλή Λεπέν
Σε κάθε μεγάλη απόφαση της ΕΕ απαιτείται η συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια έχουν προέλθει από κοινού από τις δύο χώρες. Επιπλέον σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από τη στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ως την οικονομία. Το ενδιαφέρον λοιπόν των γερμανικών μέσων για το αποτέλεσμα των εκλογών και επομένως για το μέλλον των γαλλογερμανικών σχέσεων είναι μεγάλο. Διαβάζουμε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο της ιστοσελίδας t-online (https://www.t-online.de/nachrichten/id_91984648/praesidentschaftswahl-in-frankreich-macht-rechtsextremistin-le-pen-das-rennen-.html) για τις εκλογές:« [Η Λεπέν] θέλει να επαναπροσδιορίσει τη γαλλογερμανική σχέση: Σε συνέντευξή της στην καθημερινή εφημερίδα «L’Opinion» ανακοίνωσε ότι ήθελε «διαζύγιο» και θα προτιμούσε να επιδιώξει την αλληλεγγύη με τη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να τερματίσει τη συνεργασία σε κοινά αμυντικά έργα όπως το σύστημα μάχης αεροσκαφών Future Combat Air System. Η εκλογή της Λεπέν ως Προέδρου θα ταρακουνούσε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, γιατί ο γαλλογερμανικός άξονας (όποιες διαφορές απόψεων κι αν υπήρχαν) ήταν πάντα καθοριστικό για τη συνοχή της ΕΕ.»
Όταν ο εκσυγχρονισμός συναντά τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Ψηφιακό θα είναι πλέον το Βιβλιάριο Υγείας των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη δημιουργία Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.
Οι τρεις Υπηρεσίες, όπως διαβάζω σε ενημερωτικό σημείωμα στο primeminister.gr, -το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών- ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι κάνουμε πράξη τη μετάβαση από υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τον πολίτη ως προς τη σχέση του με το δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Και νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος “τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του”, η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Latest News
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος