
«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας.
«Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία» τόνισε, και πρόσθεσε «Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση».
«Το 2021, υπό αυτές τις τρομερές, τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ΕΤΕπ στην Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ, προσθέτοντας: «Και πιθανώς να ήταν καλή και η αντίστοιχη εμπειρία της Ελλάδας με την Τράπεζα»
Ο κ. Hoyer ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για το έκτακτο «Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Ολόκληρος ο διάλογος (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
*Κυριάκος Μητσοτάκης*: Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνεχή στήριξη που έχετε προσφέρει στη χώρα και στην ελληνική οικονομία, στην πορεία της προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Φυσικά, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, αντιμετωπίζουμε τώρα μεγάλες ιστορικές προκλήσεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Κύριο μέλημά μας -καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη.
Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε, σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση.
Και υπάρχουν επιλογές. Μπορούμε να τις συζητήσουμε πιο λεπτομερώς. Υπάρχουν επιλογές στο τραπέζι. Πρώτον, χρειαζόμαστε μια πολιτική δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δεν θα αφήσουμε απλά τα κράτη-μέλη μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και για όλη τη στήριξη σας.
*Werner Hoyer*: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί η θερμοκρασία είναι κατά 20 περίπου βαθμούς πιο υψηλή σε σχέση με το Λουξεμβούργο – ενώ είναι και πολύ πιο φωτεινά – αλλά γιατί έχουμε και κάποιες καλές ιστορίες να διηγηθούμε.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή η χρονιά, το 2021, υπό αυτές τις τρομερές, τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Και πιθανώς να ήταν καλή και η αντίστοιχη εμπειρία της Ελλάδας με την Τράπεζα. Εμείς έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια. Ότι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, δεν έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο χρηματοδότη. Και εμείς αυτό προσφέρουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις, δημιουργικές λύσεις, έξυπνες λύσεις, για να μπορούμε να βοηθήσουμε.


Latest News

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Οι «υβριδικές επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου

Πιερρακάκης για δασμούς Τραμπ: Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν
Παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

SOS για τις ελληνικές εξαγωγές εκπέμπει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
Το ελληνικό εμπόριο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μείωση της εξαγωγικής του δραστηριότητας.

Πηγές ΤτΕ στον ΟΤ: Πώς οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν την Ελλάδα
Τι λένε στον ΟΤ πηγές της ΤτΕ για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα σε όλο τον κόσμο – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Μείωση 20,4% της καταναλωτικής δαπάνης από το 2008 έως το 2023
Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2024 του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για την καταναλωτική δαπάνη και τα εισοδήματα

Στα χέρια των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ η τύχη του Airbnb - Η περίπτωση της Πλάκας
Δίχως την παράσταση του Δημοσίου η χθεσινή δίκη για το μέλλον του Airbnb σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Επέκταση στα χρέη της μεσαίας τάξης
Προστίθενται νέες υποχρεώσεις για τους servicers, με στόχο τη σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων και τη γρηγορότερη μείωση του ιδιωτικού χρέους