
Υπέρ μιας «στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», μόλις τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος «και διευθετηθεί με ειρηνευτική συνθήκη», τάσσεται η υποψήφια της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν.
«Αυτό είναι το συμφέρον τη Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κανένα συμφέρον να δουν να αναδύεται μια στενή σινο-ρωσική σχέση», εκτίμησε η Λεπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διπλωματία στο Παρίσι.
Μια «μεγάλη δύναμη»
«Να αποκαταστήσει τη μοναδική θέση της Γαλλίας» στον κόσμο γιατί είναι «μια μεγάλη δύναμη» δήλωσε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η Μαρίν Λεπέν
- Διαβάστε επίσης: Μαρίν Λεπέν – Το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της οδηγεί στο Frexit
Μπροστά σε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ιδιαίτερα ξένων, η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε σήμερα τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της επιρροής της γαλλικής διπλωματίας» και λέγοντας ότι η Γαλλία είναι κληρονόμος του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.
Ανέφερε μάλιστα ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β πριν από σαράντα δύο χρόνια, είχε περιγράψει τη Γαλλία ως παιδαγωγό.
«Αποκατάσταση της μυστικής διπλωματίας»
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η αρχή που θα καθοδηγήσει τα βήματά της είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της γαλλικής διπλωματίας: ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη διπλωματία που θα εφαρμόσει εάν εκλεγεί στις 24 Απριλίου, η Λεπέν υποστήριξε την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, «χωρίς φυσικά να αποκηρύξει την πολυμέρεια».
Ζήτησε επίσης την «αποκατάσταση της μυστικής διπλωματίας, γιατί είναι η μόνη που είναι αποτελεσματική», επικρίνοντας έτσι αυτό που ονόμασε «φλύαρη και ανοιχτή διπλωματία του Εμανουέλ Μακρόν».
Αιχμές για τη Γερμανία
Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας, η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «καμία εχθρότητα» προς τη Γερμανία και θέλει να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με τη χώρα, αλλά επισημαίνει «αποκλίνοντα συμφέροντα». Καταλόγισε ωστόσο στην πρώην καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ «επιδέξια ηγεμονία» στην Ευρώπη που οδήγησε σε λύσεις καταστροφικές για την Ευρώπη και για τη χώρα της.
Ισχυρίστηκε ότι «γνωρίζει καλά την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και τις αμοιβαίες πολιτιστικές και πολιτισμικές επιρροές» των δύο χωρών και συνέχισε: «Είναι φυσιολογικό για το Βερολίνο να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και εμείς τα δικά μας, κάτι που ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ανεπαρκώς».
«Δεν θα αφήσω τη Γερμανία να καταστρέψει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία», είπε ακόμη η Λεπέν.
ΝΑΤΟ και ΕΕ
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, η Λεπέν είπε ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αποκηρύξει την εφαρμογή του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε επίσης ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θέλει «να τη μεταρρυθμίσει εκ των έσω».
«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω, αλλά όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από το στενό μανδύα των Βρυξελλών τόσο περισσότερο θα κοιτάμε προς τον ευρύτερο κόσμο, είπε η Λεπέν.
Τέλος αρνήθηκε ότι έχει φιλορωσικές θέσεις, ενώ λίγο πριν από τη λήξη της συνέντευξης υπήρξε ένταση στην αίθουσα με μια γυναίκα που έφερε φωτογραφία του Πούτιν μέσα σε μια καρδιά. Η Λεπέν χαρακτήρισε την γυναίκα προβοκάτορα και οι υπηρεσίες ασφαλείας την έσυραν εκτός της αίθουσας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Βρέθηκε η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής από το τηλεσκόπιο James Webb
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας γιγαντιαίος πλανήτης σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη έδωσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή

Οπου φύγει φύγει οι Αθηναίοι - Σε ισχύ έκτακτα μέτρα
Με σχεδόν 100% πληρότητα αναχωρούν τα πλοία καθώς συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Γεμάτα και τα ΚΤΕΛ – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 16 τραυματίες σε επίθεση της Ρωσίας
Χτυπήθηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικό απολογισμό που έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

Τοπικές λασποβροχές και θερμοκρασίες έως 27 βαθμούς τη Μ. Πέμπτη
Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το Πάσχα – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Μαλδίβες: «Μπλόκο» σε είσοδο Ισραηλινών στη χώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
«Οι Μαλδίβες δηλώνουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του προέδρου της νησιωτικής χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου.

Τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικά στελέχη και οι… συμπτώσεις με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ
Όταν τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικούς που άσκησαν κριτική, εμμέσως αποκαλύπτουν σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό. Ο δικηγόρος που τα υπογράφει είχε δικηγορικό γραφείο μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, και διαθέτει πλούσιο πορτφόλιο σε συμβάσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών προς φορείς του Δημοσίου.