Στο ζήτημα της απονομής συντάξεων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για τις εκκρεμείς συντάξεις, το σύνολό τους το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 ενώ δυόμισι χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκαν στις 270.000 στις οποίες πρέπει να προστεθούν 45.000 εφ’ άπαξ και 23.000 μερίσματα.
Ταυτόχρονα, κατέθεσε και στοιχεία που αποδομούν το αφήγημα αλλά και την επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους τη δυνατότητας έκδοσης των συντάξεων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κ.Κατρίνη , ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 αναφέρουν ότι εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους λιγότερα από πενήντα (50) προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων εμφάνισαν σφάλματα!!
Ψηφιακή σύνταξη
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε, δύο χρόνια πριν, την έκδοση ψηφιακής σύνταξης σε μία ημέρα και ότι στο τέλος του 2021 θα απονέμεται ψηφιακά το 80% των συντάξεων, χωρίς να γίνει τίποτα από αυτά.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα η απονομή των συντάξεων όσο δεν μηχανογραφείται ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα με άλλα μηχανογραφικά συστήματα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων που περιλαμβάνουν:
-Ενιαίους Κανονισμοί ασφάλισης και παροχών.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητάς του με άλλα μηχανογραφικά συστήματα.
– Άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού
-Ενίσχυση του ΕΦΚΑ με εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.
Ο κ. Κατρίνης σημείωσε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κοινωνική κατοικία και την προσφορά φθηνής προς ενοικίαση στέγης στα νέα ζευγάρια, η οποία αναδείχθηκε έγκαιρα από τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. Άσκησε συνολική κριτική στο νομοσχέδιο και αναφέρθηκε σε καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά, όπως:
-Η εξάλειψη της υποχρέωσης συλλογικής σύμβασης για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, γεγονός που αφήνει τον εργαζόμενο απροστάτευτο στις εργοδοτικές πιέσεις.
-Η αφαίρεση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται τον κατώτατο μισθό, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
-Το πέπλο προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση , εμποδίζοντας την ακύρωση παράνομων απολύσεων και η αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Πυρά και στον ΣΥΡΙΖΑ
«’Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και οι υπουργοί της αντιλαμβάνονται ότι δεν παίζουν πλέον μόνοι τους. Αντιλαμβάνονται ότι απέναντι τους δεν έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ της αναξιοπιστίας και της προχειρότητας. Απέναντι τους έχουν το Κίνημα Αλλαγής που μιλάει με στοιχεία και καταθέτει προτάσεις.
Απέναντι τους έχουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά προσέφερε ελπίδα και αξιοπρέπεια, ουσιαστική στήριξη και φροντίδα στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους.
Η συντηρητική παράταξη δεν είχε και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ καμία σχέση με έννοιες όπως είναι η κοινωνική πολιτική και η κοινωνική ασφάλιση.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)