![Μονομαχία Μακρόν – Λεπέν (και) για ενέργεια και «πράσινη οικονομία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/intro-3.jpg)
Το ζήτημα της – ακριβής – ενέργειας απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο που εκεί, τα ερωτήματα είναι περισσότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Η αιτία είναι απλή: Ως χώρα η οποία καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει (είναι από τους «πρωταθλητές» παγκοσμίως), ενώ μόλις το 7-8% της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η Γαλλία θα έπρεπε θεωρητικά να είναι πιο «θωρακισμένη» σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει.
«Ναι» στα πυρηνικά – στα άλλα, όμως;
Είναι λογικό και αναμενόμενο, λοιπόν, ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, το συγκεκριμένο θέμα να είναι ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν «ορκίζονται» στο όνομα της πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύονται να αναβαθμίσουν τη χρήση της.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/macron-600x400.webp)
Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν οι διαφορές, που όπως φαίνεται είναι σημαντικές. Δύο από αυτές έχουν να κάνουν με την ενιαία αγορά ενέργειας της ΕΕ και τη θέση της Γαλλίας σε αυτήν και το δεύτερο με την περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες σήμερα καλύπτουν λίγο πάνω από το 20% των αναγκών της χώρας.
Κόντρα για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Όσον αφορά στο πρώτο, Μακρόν και Λεπέν συμφωνούν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά – περίπου σαν χρηματιστήριο ενέργειας, δηλαδή – δεν συμφέρει τη Γαλλία και συμβάλει στην αδικαιολόγητα μεγάλη άνοδο των τιμών. Ενώ, όμως, ο πρώτος τάσσεται υπέρ της ριζικής της μεταρρύθμισης και, ενδεχομένως, της προσωρινής εξαίρεσης της Γαλλίας (όπως έχει συμβεί με Ισπανία και Πορτογαλία), η Λεπέν προτείνει την πλήρη και οριστική αποχώρηση από αυτήν.
«Δεν έχουμε πολύ χαμηλές τιμές επειδή εισήλθαμε σε μία ευρωπαϊκή αγορά στην οποία πληρώνουμε για τα λάθη που έκανε η Γερμανία. Δεν θέλω να την αλλάξω. Θέλω να φύγουμε από αυτήν», είπε πρόσφατα – επικαλούμενη και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας προς άλλες χώρες.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/wind-600x400.jpg)
Προσοχή στο μπλακ-άουτ
Το στρατόπεδο του Μακρόν, όμως, όπως και παράγοντες της αγοράς, απαντούν ότι κάτι τέτοιο όχι απλώς θα συνιστούσε λάθος, αλλά ίσως και να αποδεικνυόταν καταστροφικό. Ένας από τους λόγους είναι, όπως λένε, ότι μια κίνηση όπως αυτή θα έφερνε τη Γαλλία σε ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους της και θα ερμηνευόταν ως υπονόμευση του ευρωπαϊκού δικτύου, το οποίο έχει ζωτική σημασία.
Παράλληλα, όπως προειδοποιούν, παρά την αυτάρκεια της χώρας, υπάρχουν διαστήματα στη διάρκεια του έτους – περίπου 20 ημέρες, κατά μέσο όρο – στη διάρκεια των οποίων η Γαλλία είναι επίσης αναγκασμένη να εισάγει ενέργεια. Κι αυτό, προσθέτουν, ίσως ενταθεί καθώς πολλοί αντιδραστήρες είναι παλιοί και πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας ολοένα πιο συχνά, για λόγους συντήρησης.
Λεπέν: Να κλείσουν τώρα τα αιολικά
Όσον αφορά στις ανανεώσιμες μορφές, εδώ η Λεπέν θεωρεί ότι πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα (που καλύπτουν το 7% των αναγκών) και να διακοπούν το συντομότερο οι επιδοτήσεις που αφορούν τόσο σε αυτά όσο και στα αντίστοιχα με φωτοβολταϊκά. Όσο για τα κενά που θα προκληθούν στο σύστημα τα επόμενα χρόνια, προτείνει να καλυφθούν με (προσωρινή) αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου και γαιάνθρακα.
Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν ήδη την αντίδραση όχι μόνο του Μακρόν, αλλά και των «πράσινων βιομηχανιών». Για του λόγου το αληθές, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εμπορίου Ανανεώσιμης Ενέργειας της Γαλλίας (SER), στις τάξεις της οποίας έχουν ενταχθεί περίπου 450 όμιλοι – όπως EDF, Engie, Total και άλλοι – κάτι τέτοιο θα συνιστά «μεγάλο βήμα προς τα πίσω, τόσο για τη χώρα όσο και για το κλίμα».
Οι «τυφλοί» και ο… μονόφθαλμος
«Θα αυξηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, σε βάρος των φορολογούμενων και των πιο αδύναμων καταναλωτών», τονίζει επίσης η ανακοίνωση, που απορρίπτει το ενεργειακό πρόγραμμα της Λεπέν.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως και η SER και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν δηλώνουν ικανοποίηση ούτε με το πρόγραμμα του Μακρόν. Συγκριτικά, όμως, το θεωρούν καλύτερο – κάτι σαν το «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος»…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»