«Ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε τη Γαλλία διαφορετικά», έδωσε το σύνθημα η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Μαρίν Λεπέν, σε προεκλογική συγκέντρωση την Πέμπτη, με συχνές διακοπές από ένα ενθουσιώδες πλήθος που φώναζε «θα νικήσουμε!»
Μόλις 10 ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο που θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
- Διαβάστε επίσης: Προβάδισμα Μακρόν σε νέα δημοσκόπηση – Συγκεντρώνει 55%
Αλλά ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η αναμέτρηση αμφίρροπη, με αποτέλεσμα ένα πλήθος πολλών χιλιάδων οπαδών της Λεπέν να αισθάνεται την αυτοπεποίθηση καθώς φώναζε «Μαρίν, πρόεδρος!», κυματίζοντας γαλλικές σημαίες.
«Ελίτ εναντίον λαού»
«Προτείνουμε ένα πραγματικά εναλλακτικό πρότζεκτ», είπε η Λεπέν. «Αυτές οι εκλογές φέρνουν την ελίτ εναντίον του λαού», είπε, προτρέποντας όλους τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω της για να απωθήσουν «ένα φθαρμένο σύστημα».
«Είμαστε έτοιμοι!», είπε και πρόσθεσε: «Λέω σε όσους σκοπεύουν να απόσχουν: ελάτε να ψηφίσετε. Αν ψηφίσει ο κόσμος, ο λαός κερδίζει».
Η Λεπέν, η οποία ήταν επίσης υποψήφια στις προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχοντας αμβλύνει με επιτυχία την εικόνα της και έχοντας συνδέσει την εκστρατεία της με τα δεινά που προκαλεί το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Προσπάθεια χειραγώγησης
Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα της αντιμεταναστευτικής, ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς πλατφόρμας της, αλλά δεν εστιάζει σε αυτό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προεκλογικές της προσπάθειες.
Πριν από την ομιλία της Λεπέν, μια υποστηρικτής της, η Μπριζίτ Μπερτράν, είπε ότι ψήφισε για τρίτη φορά τη Λεπέν και ήταν πιο ενθουσιώδης από ποτέ. «Μου αρέσουν οι πολιτικές της», είπε.
Η Λεπέν έχει πολλούς οπαδούς σε περιοχές της νότιας Γαλλίας, αλλά και πολλούς επικριτές.
Στην ιστορική πόλη της Αβινιόν, κάποτε έδρα των Καθολικών Παπών τον 14ο αιώνα, η συνταξιούχος Paulette Chareyle, έμεινε μακριά από τη συγκέντρωση. «Δεν μου αρέσουν οι ιδέες της. Δεν θα την ψηφίσω», είπε η Chareyle, προσθέτοντας ότι η πιο ήπια εικόνα της Λεπέν αποτελεί μια προσπάθεια χειραγώγησης, «για να επιβάλει μια πολύ σκληρή ακροδεξιά».
Latest News
Σκέρτσος: Έρχονται λουκέτα σε καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους
Οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες και στις αρχές του έτους θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία