
Όταν πριν από δυόμιση χρόνια αναλάβαμε τη διοίκηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), την μετεξέλιξη του ιστορικού ΙΓΜΕ, αντιληφθήκαμε εξαρχής ότι είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» και έπρεπε να αφυπνιστεί.
Ο επίσημος φορέας των επιστημών της Γης στην Ελλάδα έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας στην υπηρεσία της χώρας βρισκόταν σε λήθαργο. Όχι γιατί υστερούσε σε κατάρτιση και υπηρεσιακή συνείδηση, αλλά γιατί η γνώση και ο πλούτος της δουλειάς των ανθρώπων του παρέμεναν «κλειδωμένα» για δεκαετίες. Άρα κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για εξωστρέφεια, για ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία.
Εκπονήσαμε λοιπόν ένα σχέδιο δράσης με διπλή κατεύθυνση. Αφενός με την προβολή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου της ΕΑΓΜΕ και αφετέρου την κοινωνική προσφορά μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση των γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων και τη συνδρομή σε πάσης φύσης ζήτημα αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της Πατρίδας μας.
Όταν ανοίξαμε τις αποθήκες της Αρχής και αναζητήσαμε τις συλλογές ορυκτών και πετρωμάτων συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε στη διάθεσή μας έναν ανεκτίμητης αξίας επιστημονικό πλούτο, ο οποίος έπρεπε να γίνει προσβάσιμος στο ευρύ κοινό και κυρίως στα παιδιά. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να δημιουργήσουμε το πρώτο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, με εμπνευστή τον Ανδρέα Τσώκο – τέως Γενικό Δ/ντή της ΕΑΓΜΕ, και το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του σύντομα, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα από τον γεωλογικό πλούτο της χώρας μας με σύγχρονους, ψηφιακούς τρόπους παρακολούθησης.
Η επιστήμη της γεωλογίας όπως αναδείχθηκε πρόσφατα συμβάλλει καταλυτικά και στην δημιουργία ενός πλαισίου αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, το οποίο προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άρα η συνεισφορά της ΕΑΓΜΕ απέναντι και σε αυτή την πρόκληση θα είναι καθοριστική με την επιτάχυνση της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων.
Η γεωθερμία πέρα από κάθε αμφιβολία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον ιαματικό τουρισμό. Θα συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Η ΕΑΓΜΕ του αύριο είναι ένας οργανισμός στην αιχμή του επιστημονικού δόρατος της χώρας με κρίσιμη συμβολή στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Με δύναμη μέσα από τη γνώση συνεχίζουμε την προσφορά στην Ελλάδα, ως εθνικό γεωεπιστημονικό κέντρο δεδομένων και ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα που έχουν σχέση με γεωλογικά, κοιτασματολογικά, μεταλλευτικά, γεωτεχνικά, υδρογεωλογικά, περιβαλλοντικά, γεωκινδύνους και άλλα συναφή, που σχετίζονται με το αντικείμενο της Αρχής. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν το προσωπικό της ΕΑΓΜΕ, αλλά και το σύνολο του προσωπικού, αποτελούν τον μεγάλο της πλούτο και σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική Πολιτεία. Η επένδυση σε αυτούς και τη δουλειά τους δεν είναι μόνο μια αυτονόητη δέσμευση, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στο έργο και τη συμβολή τους στο εθνικό οικοδόμημα.
*Ο Διονύσιος Γκούτης είναι Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) – Γεωλόγος – Γεωτεχνικός M.Sc.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας