Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απείλησε ότι θα αυξήσει την κλίμακα των πυραυλικών επιθέσεων κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κίεβο, μια ημέρα μετά τη βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις της σε στόχους στο Κίεβο ως απάντηση σε οποιεσδήποτε περαιτέρω προσπάθειες από τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν «δολιοφθορά» σε ρωσικό έδαφος.

Η απειλή ήρθε μια ημέρα αφότου η Ρωσία παραδέχτηκε ότι έχασε τη ναυαρχίδα Moskva – αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί στην πολεμική εκστρατεία των 50 ημερών – καθώς προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το πλοίο βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε και που προκάλεσε έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών του. Η Ουκρανία από τη μεριά της υποστήριξε ότι δυνάμεις της προκάλεσαν τη βύθιση του πλοίου, διατείνοντας μάλιστα ότι έπληξε το Moskva με πύραυλο κρουζ. Οι αξιωματούχοι Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τι είχε συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, σειρήνες εναέριου συναγερμού ήχησαν σε πόλεις γύρω από την Ουκρανία, και δυνατές εκρήξεις αντήχησαν στο Κίεβο.

Σύμβολο του ουκρανικού αγώνα

Η βύθιση του Moskva αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί όπως όλα δείχνουν απέκτησαν το πρώτο τους σύμβολο στον αγώνα κατά της Ρωσίας όταν τα ουκρανικά στρατεύματα, που διατάχθηκαν από το Moskva να παραδοθούν, απάντησαν λέγοντας: «Ρωσικό στρατιωτικό σκάφος, πήγαινε να γ…..».

Ο Ολεκσίι Ρέζνικοφ, υπουργός Άμυνας, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του να κάνει καταδύσεις, γράφοντας: «Μια ρωσική «ναυαρχίδα» είναι μια τοποθεσία που αξίζει κανείς να κάνει κατάδυση. Έχουμε ένα ακόμη σημείο καταδύσεων στη Μαύρη Θάλασσα τώρα. Σίγουρα θα επισκεφτούμε το ναυάγιο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο.»

Η Ρωσία δεν έχει παραδεχτεί ότι η Ουκρανία χτύπησε το πλοίο. Αντίθετα, έκανε λόγο για επιθέσεις των Ουκρανών πίσω από τις εχθρικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε σιδηροδρομική γέφυρα σε μια κρίσιμη διαδρομή ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού κοντά στο Μπέλγκοροντ.

Την Παρασκευή, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε ένα από τα πολλά ελικόπτερα που κατά δήλωσή της επιτέθηκαν σε χωριό στο Μπριάνσκ, μια άλλη συνοριακή περιοχή, όπου δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις οποίες ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να διευρύνει την εισβολή.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για μια επίθεση στα ανατολικά της χώρας. «Ο εχθρός συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις προετοιμασίες για μια επιθετική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία και την κατάληψη του εδάφους των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και τη δημιουργία ενός λεγόμενου επίγειου διαδρόμου προς την Κριμαία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ολεκσάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης «σηκώνει» η Ρωσία

Για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης σε επιχειρήσεις κατά της πολιορκούμενης Μαριούπολης, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ολεξάντρερ Μοτουζιάνικ, η Ρωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη Μαριούπολη και στις πόλεις Ρουμπίζνε και Ποπάσνα, μεταδίδει το Reuters.

«Στις 14 Απριλίου, δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95/-160 εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ που πλήττουν το έδαφος της Ουκρανίας από το Κράσνονταρ Κράι της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Μοτουζιάνικ.

«Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της ένοπλης επιθετικότητας, βόμβες ερρίφθησαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3. Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον της Μαριούπολης» είπε.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην Washington Post, ο ρωσικός στρατός πιθανότατα θα καταλάβει τις επόμενες εβδομάδες τη Μαριούπολη στις ακτές της θάλασσας του Αζόφ, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 450.000 ανθρώπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα