
Το «φιλί της ζωής» σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει, στο παρά πέντε, η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.
Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων με μελλοντικές ενισχύσεις Covid-19.
Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και συνεταιρισμών καθώς, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω των συνεπειών της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2022 ή έως την εκάστοτε ημερομηνία λήξης του Προσωρινού Πλαισίου δύνανται να συμψηφίζονται με βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν έκτακτες ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω κορωνοϊού με τα ποσά που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκκρεμότητα με οφειλές θα μπορούν να λάβουν μελλοντικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
Με τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα σβήσουν τα χρέη τους που έχουν προκύψει από… παλιές αμαρτίες, και συγκεκριμένα από το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, αλλά και υποχρεώσεις συνεταιρισμών που σχετίζονται με τα άτοκα δάνεια που έλαβαν τόσο το 2008 (πακέτο Κοντού) όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του Τσερνόμπιλ.
Ο ρόλος των Βρυξελλών
Τα ποσά από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη και Κοντού αγγίζουν τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε στη Βουλή μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για έκτακτες κρατικές «ενέσεις» συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και ενέκρινε τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Το ποσό της έκτακτης συνολικής ενίσχυσης, συνυπολογιζομένων και άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση, δεν δύναται να υπερβαίνει ανά ενιαία επιχείρηση α) το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ β) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 345.000 ευρώ και γ) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων το ποσό των 290.000 ευρώ.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Η διαγραφή των χρεών των αγροτών έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχει λάβει η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Το πακέτο περιλαμβάνει:
Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6% με δημοσιονομικό κόστος20 εκατ. ευρώ.
Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1ης Οκτωβρίου 2021, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 με κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
Ενταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.
Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.


Latest News

Πληρωμές 2,4 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης - Οι δικαιούχοι
Ποιες δράσεις αφορούν οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Πράσινο φως σε νέο πλαίσιο για την υγεία των εδαφών
Τα υγιή εδάφη αποτελούν τη βάση για το 95% των τροφίμων που τρώμε- Πάνω από το 60% των εδαφών στην ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση

Πώς θα εξοικονομηθεί αρδευτικό νερό στη Θεσσαλία – Το σχέδιο αντιμετώπισης
Τι προτείνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο

Πώς θα ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή ρυζιού
Ποιες προτάσεις κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ)

Αβεβαιότητα φέρνουν οι δασμοί Τραμπ στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς
Αύξηση της τιμής της επιτραπέζιας ελιάς θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ - Πλήγμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος στις ΗΠΑ

Έτοιμη η πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα - Πότε θα αποσταλεί στις Περιφέρειες
Στα 600 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα – Σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Περιφερειάρχες

Στη δίνη των δασμών Τραμπ ελιά και ελαιόλαδο - Σε σοκ αγορά και αγρότες
Ποιες επιπτώσεις θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στα δύο εμβληματικά αγροτικά προϊόντα - Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι του κλάδου της ελιάς και του ελαιόλαδου

«Να εξαιρεθεί από τους δασμούς το ελληνικό κρασί», ζητά ο ΣΕΟ
Οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής για το ελληνικό κρασί, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Ποιο είναι το προφίλ των συναλλαγών του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν δυσμενή εξέλιξη όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο και τις εξαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ

Αίτημα για στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και των οινοποιήσιμων σταφυλιών
Το 2024 οι καλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητα