Project Syndicate
Με την Κίνα επί του παρόντος τη μόνη χώρα που μπορεί να ανατρέψει την Αμερική ως ηγετική παγκόσμια δύναμη, πολλοί στην Ουάσιγκτον μπορεί να εύχονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον να μην είχε κάνει ποτέ το ιστορικό του ταξίδι στην Κίνα πριν από 50 χρόνια. Στη ρεβιζιονιστική αφήγησή τους, ήταν η συνάντηση του Νίξον με τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ και η πολιτική εμπλοκής που ξεκίνησε που βοήθησαν να γίνει η Κίνα οικονομική υπερδύναμη και γεωπολιτική απειλή για την Αμερική. Για αυτούς τους επικριτές, η επίσκεψη του Νίξον ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά λάθη της Ιστορίας.
Αλλά τέτοια αναθεωρητικά επιχειρήματα απορρίπτουν τα ουσιαστικά οφέλη που αποκόμισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το παιχνίδι του Νίξον και τις δεκαετίες δέσμευσης ΗΠΑ – Κίνας που ακολούθησαν. Αν και η Κίνα δεν βοήθησε άμεσα τις ΗΠΑ, η επίσκεψη του Νίξον άλλαξε την αντιληπτή ισορροπία δυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου και επηρέασε τους στρατηγικούς υπολογισμούς τόσο της Σοβιετικής Ενωσης όσο και του Βορείου Βιετνάμ, με αποτέλεσμα τα άμεσα κέρδη των ΗΠΑ.
Παρά την αστάθεια στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, η πολιτική δέσμευσης που επεξεργάστηκαν ο Νίξον και ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Χένρι Κίσινγκερ εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο χωρών μέχρι πριν από περίπου μία δεκαετία. Αλλά η διεκδικητικότητα και ο επεκτατισμός της Κίνας υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχουν καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση αυτής της προσέγγισης. Ωστόσο, μια πολιτική που βοήθησε στην παραγωγή 40 ετών ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας ανάμεσα σε δύο πρώην ένθερμους εχθρούς πρέπει να θεωρηθεί απίστευτη επιτυχία. Με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τώρα να αντιμετωπίζουν μια εχθρική Κίνα, είναι δελεαστικό να φανταστεί κανείς την επανάληψη του παιχνιδιού του Νίξον.
Οι αναθεωρητές φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι, εκτός από το να διακινδυνεύσουν μια εσωτερική πολιτική αντίδραση (που δεν σημειώθηκε ποτέ), ο Νίξον δεν χρειάστηκε να κάνει πραγματικές, πόσο μάλλον επώδυνες, παραχωρήσεις στην Κίνα – το ζήτημα της Ταϊβάν τέθηκε στο ράφι για παράδειγμα με διάφορους τρόπους. Πενήντα χρόνια μετά, η επίσκεψή του στο Πεκίνο παραμένει, όπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί, μια γεωπολιτική κίνηση χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο Minxin Pei είναι καθηγητής στο Claremont McKenna College και συνεργάτης του Γερμανικού Σχεδίου Μάρσαλ των ΗΠΑ -German Marshall Fund of the United States.
Latest News
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»