
Xαμηλότερη κιλοβατώρα σε σχέση με τα σταθερά τιμολόγια της αγοράς πληρώνουν τα νοικοκυριά που δικαιούνται την κρατική επιδότηση, η οποία δίνεται μόνο για τις κύριες κατοικίες.
Αντίθετα, όσοι οικιακοί καταναλωτές δεν είναι δικαιούχοι των ενισχύσεων, δηλαδή δεν έχουν δική τους κύρια κατοικία, θα πρέπει να αναζητήσουν τη λύση των σταθερών τιμολογίων ρεύματος που διαθέτουν οι πάροχοι. Και πάλι, για να τους συμφέρει η συγκεκριμένη επιλογή θα πρέπει να βρουν εκείνα με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Οι εταιρείες ενέργειας παρέχουν σταθερά τιμολόγια για 12 μήνες με τιμές που κυμαίνονται από 0,229 ευρώ έως και 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που έχουν κάνει «ΤΑ ΝΕΑ» επιδιώκοντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα χιλιάδων καταναλωτών ως προς το ποια είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς τους. Ειδικότερα και σύμφωνα με παραδείγματα που επεξεργάστηκε η εφημερίδα ως προς το πότε συμφέρει και πότε όχι η επιλογή των σταθερών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας:
Οι οικιακοί καταναλωτές που καίνε ρεύμα κάτω από 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για την κύρια κατοικία τους πληρώνουν με την επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα. Χωρίς την κρατική ενίσχυση η χρέωση αυτή εκτοξεύεται πάνω από τα 0,33 ευρώ/κιλοβατώρα. Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που διαθέτουν οι προμηθευτές, όπως προαναφέρθηκε, κυμαίνονται από τα 0,229 έως και τα 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα.
Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 875 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πληρώνει λογαριασμό, έχοντας επιδοτηθεί από κράτος και λάβει και την έκπτωση του προμηθευτή, 134,51 ευρώ. Αρα η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,153 ευρώ.
Χωρίς την επιδότηση, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής (αυξήσεις), θα πλήρωνε 289,87 ευρώ. Αρα η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,331 ευρώ.
Συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τον καταναλωτή, εφόσον είναι δικαιούχος της επιδότησης, τον συμφέρει να μην επιλέξει σταθερή χρέωση, από τη στιγμή που ο λογαριασμός ρεύματός του επιδοτείται και είναι κάτω από τις 1.200 κιλοβατώρες.
Αν επιλέξει πρόγραμμα σταθερής χρέωσης, ενώ είναι δικαιούχος της επιδότησης, και μάλιστα με τη χαμηλότερη τιμή των 0,229 ευρώ, τότε θα πληρώνει για την ίδια κατανάλωση 200,37 ευρώ. Δηλαδή θα είχε επιβάρυνση 65,86 ευρώ σε σχέση με το ποσό που θα πλήρωνε για τον λογαριασμό με επιδότηση ρεύματος. Αν όμως δεν είναι δικαιούχος της επιδότησης, τότε τον συμφέρει να επιλέξει σταθερό τιμολόγιο, και πάλι θα πρέπει να αναζητήσει το φθηνότερο της αγοράς.
Οικιακός καταναλωτής που καταναλώνει ρεύμα πάνω από 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για την κύρια κατοικία του, και συγκεκριμένα 2.367 κιλοβατώρες. Με την επιδότηση και την έκπτωση του παρόχου πληρώνει 0,225 ευρώ/κιλοβατώρα. Χωρίς την κρατική ενίσχυση, η τιμή της κιλοβατώρας εκτινάσσεται στα 0,338 ευρώ/κιλοβατώρα.
Πιο αναλυτικά, το νοικοκυριό που καίει 2.367 κιλοβατώρες το τετράμηνο πληρώνει λογαριασμό με την κρατική επιδότηση και την έκπτωση του προμηθευτή 532,32 ευρώ. Αρα η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,225 ευρώ.
Αν η οικογένεια δεν ήταν δικαιούχος της επιδότησης, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής (αυξήσεις) θα πλήρωνε 801,91 ευρώ. Δηλαδή η τιμή της κιλοβατώρας εκτοξεύεται στα 0,338 ευρώ/κιλοβατώρα. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό, εφόσον δικαιούται την επιχορήγηση, μετακινηθεί στο χαμηλότερο σταθερό τιμολόγιο της αγοράς (0,229 ευρώ/κιλοβατώρα), θα πληρώσει 542,04 ευρώ. Δηλαδή 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον επιδοτούμενο λογαριασμό του. Στην περίπτωση όμως που δεν δικαιούται την κρατική ενίσχυση, τότε είναι προς το συμφέρον του να επιλέξει σταθερό τιμολόγιο, και πάλι όμως κάνοντας επισταμένη έρευνα αγοράς για να βρει τη χαμηλότερη χρέωση.
Τι έδειξε η έρευνα της ΡΑΕ
Σε εξέλιξη έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έρευνα κατά πόσον οι προμηθευτές ενέργειας περιλαμβάνουν στην γκάμα τους σταθερά τιμολόγια. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί πάροχοι που προσφέρουν πλέον τα συγκεκριμένα προϊόντα ή έχει συγκεντρώσει καταγγελίες, ελάχιστες βέβαια, για ολιγωρία στην ικανοποίηση αιτημάτων πελατών τους για σταθερά τιμολόγια. Πηγές της ΡΑΕ σημειώνουν πως αν και η Αρχή από το 2020 έχει αποφασίσει την υποχρεωτική παροχή τέτοιων προγραμμάτων, εντούτοις το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ενσωματώσει τη σχετική απόφασή της στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αρα οι εταιρείες δεν παρανομούν.


Latest News

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης