
Η εθιμολογία του Πάσχα είναι συνυφασμένη με την έννοια της ανάστασης και έχει ενσωματώσει προ-χριστιανικές ευετηριακές πρακτικές που σχετίζονται με τον βλαστικό κύκλο της φύσης. Εντάσσεται στον εαρινό εθιμικό κύκλο και ακολουθεί ως φυσική συνέχεια τα έθιμα της Αποκριάς, καθώς μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή που προετοιμάζει συμβολικά αλλά και με την διατροφική της εγκράτεια για το πέρασμα στη χαρά της αναγέννησης.
«Η καθαυτή εθιμική περίοδος του Πάσχα ξεκινά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, με νεκρολατρικές και γονιμικές πρακτικές να εντοπίζονται σε όλη την Ελλάδα. Τις περισσότερες από αυτές γνωρίζουμε από παλαιότερες καταγραφές καθώς έχουν ατονήσει στο σύγχρονο αστικοποιημένο περιβάλλον» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εθνολόγος-Λαογράφος και Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.
Στα εθιμικά δρώμενα των ημερών αυτών πρωταγωνιστούσαν κυρίως παιδιά και νεαρές γυναίκες, δηλαδή τα μέλη της κοινότητας που αντιπροσώπευαν την ευρωστία και την αναπαραγωγική δύναμή της. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα αναπαραστατικά νεκρολατρικά έθιμα που τείνουν να αναβιώνουν από τους λαογραφικούς συλλόγους και όχι αυθόρμητα από τις κοινότητες κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στην Ήπειρο. Πρόκειται για το έθιμο του Ζαφείρη όπου ένα νεαρό παιδί που υποδύεται τον νεκρό, στολισμένο με κλαδιά και φύλλα ξεπετάγεται ζωντανό μετά το τέλος του μοιρολογιού της κοινότητας.
«Βασικό στοιχείο του Σαββάτου του Λαζάρου ήταν τα αγερμικά τραγούδια, κάλαντα δηλαδή που τραγουδιούνταν από παιδιά,τα οποία γυρνούσαν πόρτα- πόρτα σε όλα τα σπίτια του οικισμού φέροντας ομοίωμα του Λαζάρου είτε από ζυμάρι, είτε από κάποιο οικιακό αντικείμενο τυλιγμένο σε πανιά. Το «Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια» έχει επιβιώσει ως η απλούστερη μορφή των πασχαλινών καλάντων αναφέρει η Π. Ανδριανοπούλου.
Η κοιτίδα της πιο εντυπωσιακής και αυθόρμητα επιτελούμενης πασχαλινής εθιμολογίας ακόμη και σήμερα βρίσκεται βόρεια στο χάρτη της Ελλάδας: στην περιοχή της Μακεδονίας. Από το Ρουμλούκι της Ημαθίας μέχρι τα χωριά της Κοζάνης (Αιανή, Λευκοπηγή, Κρόκος, Ροδιανή, Αγ. Παρασκευή) το έθιμο των Λαζαρίνων κυριαρχεί: άλλοτε αυστηρά και μόνο ανύπαντρα κορίτσια, σήμερα και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, με τις χαρακτηριστικές τοπικές φορεσιές, τραγουδούν στις γειτονιές των χωριών τα λαζαριάτικα τραγούδια. «Ειδικά στα χωριά της Κοζάνης οι γυναίκες της κοινότητας μετά την περιδιάβασή τους σε όλες τις γειτονιές των χωριών μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και επιτελούν τον εθιμικό τρανό χορό τους, με προεξάρχουσες εκεί τις γηραιότερες γυναίκες» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθνολόγος-λαογράφος και συνεχίζει: «Το πόσο σημαντική για τις γυναίκες στην Κοζάνη είναι η ταυτότητά τους ως Λαζαρίνες, αλλά και το πόσο η ζωντανή παράδοση έχει συνεκτική σημασία για τις κοινότητες, φάνηκε κατά τη σκληρή περίοδο της πανδημίας – ειδικά τον Απρίλιο του 2020: στην Αιανή Κοζάνης και δεδομένου ότι το έθιμο δεν μπορούσε να επιτελεστεί λόγω των περιορισμών της κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιχειρήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με τη συμμετοχή ακόμη και των πιο ηλικιωμένων γυναικών, μία εξ αποστάσεως και μέσα από τα παράθυρα των διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών διαδικτυακή εκδοχή των Λαζαρίνων, ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά».
Οι Λαζαρίνες είναι η πολιτιστική ταυτότητα της Αιανής, περπάτησαν και περπατούν χέρι χέρι, αιώνες τώρα και δείχνουν τον δρόμο της συνέχειας και του μέλλοντος αυτού του τόπου.
Το Σάββατο του Λαζάρου τα τραγουδίσματα και οι αγερμοί προαναγγελίας της ανάστασης κυριαρχούν. Η Κυριακή των Βαΐων μυρίζει…ψάρι και αποτελεί την ανάπαυλα της σαρακοστιανής νηστείας πριν την αυστηρότητα της Μεγάλης Εβδομάδας. Χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία η εκκλησιαστική εικονογραφία επηρέασε την παραδοσιακή χειροτεχνία είναι οι σταυροί από βάγια ή νέους εύπλαστους βλαστούς (συνήθως ιτιά και μυρτιά) που πλέκονται με τις τεχνικές μικροκαλαθοπλεκτικής οι οποίες παραμένουν ενεργές στα Κυκλαδονήσια και την Κρήτη. Πολλά ανώφλια «φορούν» τέτοια καλαμένια σταυρουδάκια τέτοιες μέρες και μέχρι το μαγιάτικο στεφάνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Lloyd's of London: Zημιές 2,3 δισ. από τις φωτιές στο Λος Άντζελες
Το κόστος των πυρκαγιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εκτιμά η ασφαλιστική

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης
Οπως αναφέρθηκε, σημαντικά βιβλία του Ν.Χριστοδουλάκη αναδεικνύουν τον τρόπο που προηγούμενες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές ιδέες και πολιτικές

Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και Μαξίμου με φόντο τα Τέμπη
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι πιο ευρύς από τους προηγούμενους και με έντονο το κομματικό στοιχείο

ΠΑΣΟΚ: Διπλή πολιτική αδυναμία του Μητσοτάκη βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη
«Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις δύο θεσμικές πρωτοβουλίες του Νίκου Ανδρουλάκη», υπογραμμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη

Το εκκρεμές του πολιτικού μας συστήματος – Τα Τέμπη ως επιταχυντής
Πώς τα Τέμπη διαπέρασαν την κοινωνία και μετέβαλαν τη συνείδηση των ψηφοφόρων οδηγώντας για πρώτη φορά κόμματα και κυβέρνηση αντιμέτωπα με τη δυσαρέσκεια του κόσμου

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία
Οι πληροφορίες για πολλούς φόνους αμάχων στις παραλιακές περιφέρειες της Συρίας είναι «φρικτές» , αναφέρει

Τέλος εποχής στον Καναδά - Ανακοινώνεται ο διάδοχος του Τριντό εν μέσω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μαρκ Κάρνεϊ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος

Πόσο εφικτή είναι η «Ριβιέρα» στη Γάζα - Τι ήθελε ο Τραμπ
Σε λειτουργία φέρεται να τίθεται το σχέδιο εκτοπισμού των κατοίκων στη Γάζα - Τι είπε το Ισραήλ για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Ιαπωνία: Τέθηκε υπό έλεγχο η χειρότερη δασικών πυρκαγιά των τελευταίων 50 χρόνων
«Εκτιμάμε πως η πυρκαγιά δεν παρουσιάζει πλέον κίνδυνο εξάπλωσης. Δηλώνω πως είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε ο δήμαρχος του Οφουνάτο στη βόρεια Ιαπωνία.

Μητσοτάκης: Τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου
Την Πέμπτη η ορκωμοσία Τασούλα