
Τους πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δέχθηκε την Παρασκευή το Κίεβο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής και απόπειρα εκδίκησης της Ρωσίας για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως και στη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων εντός του ρωσικού εδάφους με αύξηση των επιθέσεων στο Κίεβο.
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών πληγμάτων κατά στόχων στο Κίεβο θα αυξηθεί ως απάντηση στο εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου που διενεργεί επιθέσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα ή σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος».
#Ukrainian media reports about powerful explosions in #Kyiv.
City CCTV cameras shows that as the result of the shellings some districts of the city were left without electricity.
There were also reports of explosions in #Kharkiv and #Kherson. pic.twitter.com/BYuvJAP2Wm
— NEXTA (@nexta_tv) April 14, 2022
Λίγο πριν «πέσει» η Μαριούπολη
Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό φαίνεται να έχει αρχίσει. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα Ιλιτς, ένα από τα τελευταία οχυρά των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί πλέον σε μικρούς θυλάκους στην περιοχή του λιμανιού και κυρίως στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal.
Αν η Μαριούπολη τελικά «πέσει», θα είναι η πρώτη από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας που θα πέσει σε ρωσικά χέρια.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα έχει κλείσει εντελώς την Αζοφική Θάλασσα, θα έχει αποκαταστήσει χερσαίο δίαυλο ανάμεσα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει δυνάμεις, οι οποίες θα ριχτούν στην επικείμενη μεγάλη μάχη για τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς.
«Οι Ρώσοι ξεθάβουν νεκρούς στη Μαριούπολη για να κρύψουν τα εγκλήματά τους»
Στο μεταξύ, νέες καταγγελίες κατά του ρωσικού στρατού απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις κατοχής ξεθάβουν πτώματα, για να καλύψουν τα εγκλήματά τους.
Το δημοτικό συμβούλιο είπε στο Telegram ότι οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που φέρονται να σκοτώθηκαν από τους κατακτητές.
Το BBC, που παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ, μίλησε στο τηλέφωνο με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δήλωση του συμβουλίου.
Ο Μποϊτσένκο δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη, ωστόσο, είπε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι κάτοικοι της Μαριούπολης λένε ότι οι Ρώσοι έχουν ξεθάψει αρκετούς από τους νεκρούς.
Επανέλαβε, επίσης, τους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι έχουν φέρει κινητά κρεματόρια για να κάψουν τα πτώματα.


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.