
Για «βιώσιμη, συνεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στο Προσυνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο κύριος Μπρατάκος τόνισε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα φυσικά πλεονέκτημα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και παράλληλα να δίνει την απάντηση στο πρόβλημα της ερήμωσης της ελληνικής περιφέρειας. Επισήμανε επίσης ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να «δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους».
Στην αιχμή της συνολικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τοποθέτησε τον κλάδο του τουρισμού ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται «προσεκτικός, στοχευμένος και μακρόπνοος σχεδιασμός»
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΕΒΕΑ και γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκου στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου του κόμματός μας, αγαπητέ Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, αγαπητέ Γραμματέα Οργανωτικού, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι Γραμματείς του κόμματος μας, αγαπητά Στελέχη του κόμματος μας, κυρίες και κύριοι, η πορεία για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με ένα πολύ σημαντικό σταθμό εδώ στην Κρήτη. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε προβλήματα, να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τη νησιωτική πολιτική και τη ναυτιλία, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή.
Πρόκειται για τομείς με καίριο ρόλο στην προσπάθεια για βιώσιμη, συνεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που χρησιμοποιεί όλα τα φυσικά πλεονέκτημα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μια ανάπτυξη που δίνει την απάντηση στο πρόβλημα της ερήμωσης της ελληνικής περιφέρειας, της υπαίθρου και των νησιών. Μια ανάπτυξη που δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους.
Η γη, η θάλασσα, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας, είναι οι πιο πολύτιμοι πόροι αυτής της χώρας, είναι ο πλούτος της πατρίδας μας, είναι ο πλούτος που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές κι έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες.
Στο μεταξύ έχουμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε αυτόν τον πλούτο καλά, με ξεκάθαρο όραμα και σχέδιο, με εξωστρέφεια, με σύγχρονες πρακτικές και εργαλεία, με εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα και στο επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων.
Με όρους ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, με υψηλές προδιαγραφές αειφορίας και βιωσιμότητας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, σήμερα, αλλά και αύριο.
Στην αιχμή αυτής της προσπάθειας είναι όπως γνωρίζετε ο τουρισμός. Ένας τομέας που γνωρίζουμε όλοι και κυρίως εσείς εδώ οι κρητικοί ότι στηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Είναι ο τουρισμός που κρατά όρθιες τις τοπικές οικονομίες, είναι ο τουρισμός που κατάφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κρατήσει χαμηλά τις πιέσεις και είναι ο τουρισμός που κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη.
Στα χρόνια που έρχονται έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ακόμη καλύτερα. Αυτή την πορεία όμως πρέπει να τη διασφαλίσουμε, γιατί στόχος δεν είναι να έχουμε μόνο περισσότερες αφίξεις, στόχος είναι να έχουμε περισσότερα έσοδα και προστιθέμενη αξία από τον τουρισμό άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα.
Χρειάζεται προσεκτικός, στοχευμένος και μακρόπνοος σχεδιασμός, που θα αφήσει πίσω του το άναρχο μοντέλο του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, με πολιτικές και κίνητρα που θα επιτρέψουν να αμβλύνουμε την εποχικότητα και να επεκτείνουμε χωρικά την τουριστική δραστηριότητα της χώρας. Να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες μας, να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εμπειρίες για τους επισκέπτες.
Χρειαζόμαστε ένα υπόδειγμα το οποίο θα επιτρέψει σε κάθε περιφέρεια της χώρας να δημιουργήσει το δικό της προϊόν, τη δική της αλυσίδα αξίας, πάντα όμως με κανόνες που διασφαλίζουν ποιότητα και σίγουρα τη βιωσιμότητα.
Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έχει ήδη στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ. Έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και προδιαγραφές ώστε αυτές οι επενδύσεις να είναι ποιοτικές και βιώσιμες.
Να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο τόσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και για τον κλάδο γενικότερα.
Έχει θέσει επίσης σε σημαντική προτεραιότητα την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών. Και εδώ να κάνω μια αναφορά για την Κρήτη. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το ΒΟΑΚ, το λιμάνι του Ηρακλείου, έργα τα οποία θα αλλάξουν για πάντα την εικόνα της Κρήτης και θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.
Όλα αυτά τα έργα τα είχε ανάγκη ο τόπος σας εδώ και χρόνια. Τα ζητούσαν οι πολίτες, τα έταζαν οι κυβερνήσεις. Η διαφορά όμως είναι ότι οι κυβερνήσει του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έμεναν στις υποσχέσεις.
Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο το κόμματός μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν Κρητικό, τα κάνει πράξη.
Και μόνο για αυτό το λόγο, και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει να κερδίσει την αναγνώριση και την ψήφο της Κρήτης στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Όσον αφορά τη νησιωτική πολιτική και τη θαλάσσια οικονομία. Η σχέση της Ελλάδας με την θάλασσα είναι άρρηκτη. Τόσο από περιβαλλοντική όσο και από κοινωνική και οικονομική πλευρά.
Είμαστε μια χώρα που το 15% του πληθυσμού ζει σε νησιά. Είμαστε μια χώρα που το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία και τον παράκτιο τουρισμό. Ο νησιωτικός και θαλάσσιος χώρος δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Και αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, πολιτικές για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας.
Πολιτικές για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η ναυτική τεχνολογία ή οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές.
Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Ενός σχεδιασμού που αναγνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της νησιωτικής Ελλάδας. Και τα αντιμετωπίζει με ολιστικό και συνεκτικό τρόπο.
Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα να δούμε τους καρπούς αυτής της προσέγγισης.
Και βέβαια αντίστοιχη κινητοποίηση απαιτείται και ήδη εξελίσσεται στον πρωτογενή τομέα. Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Σπάνια βιοποικιλότητα, εξαιρετικό κλίμα, άρρηκτη διασύνδεση της αγροτικής ανάπτυξης με την παράδοση και τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούμε και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και οργανωμένα.
Στην Κρήτη, όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ,έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε έναν ισχυρό και σύγχρονο πρωτογενή τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας που μπορούν να ξεχωρίσουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών.
Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και αδυναμίες. Μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, ελλιπή προώθηση των ελληνικών σημάτων σε ξένες αγορές.
Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μεγαλώσουν οι εκμεταλλεύσεις, επενδύσεις, νέο εξοπλισμό, καινοτόμους μεθόδους καλλιέργειας αλλά και επενδύσεις σε καθετοποίηση της παραγωγής για την τυποποίηση περισσότερων προϊόντων και την προώθησή τους κάτω από ένα ισχυρό εθνικό brand.
Πρέπει να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων αγροδιατροφής, να δημιουργήσουμε δίκτυα συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Πρέπει να επενδύσουμε πιο συστηματικά στο ανθρώπινο δυναμικό και στην προσέλκυση της νέας γενιάς, να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και κίνητρα σε ανθρώπους ώστε να έρθουν να εγκατασταθούν, να επιστρέψουν και να παραμείνουν στον τόπο τους για να αξιοποιήσουν τον πλούτο τους.
Κυρίες και κύριοι, η γη, η θάλασσα, τα νησιά μας, η φύση, η παράδοσή μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, είναι τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δεν μπορούν παρά να πρωταγωνιστούν σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θέλουμε και χτίζουμε στην Ελλάδα. Μέσα από μία δυναμική βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, της θαλάσσιας οικονομίας, μέσα από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό το στόχο αποτελεσματικά, συγκροτημένα με όραμα και υπευθυνότητα. Με το όραμα και την υπευθυνότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας μας.
Με τη σκληρή δουλειά, με τη σκληρή δουλειά των άξιων στελεχών της κυβέρνησής μας, της κυβέρνησης της παράταξής μας, της παράταξης όλων ημών που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια των άξιων ανθρώπων και ολόκληρης της κοινωνίας, με πίστη στις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πίστη στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα όλων των Ελλήνων».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ