Η τραγουδίστρια και μουσικός, Σάννυ Μπαλτζή και ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σμυρνής, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για την κόπωση, τις διαφορές με την υπερκόπωση και τους τρόπους διαχείρησης αυτών των καταστάσεων.

Κάποιες φορές τυχαίνει να ξυπνάμε κουρασμένοι, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτό. Υπάρχει η κούραση μετά από σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, αλλά υπάρχει και η κούραση χωρίς αιτία.

Αδικαιολόγητη κόπωση

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασανίζονται από αυτή την αδικαιολόγητη κόπωση και δεν είναι τυχαίο ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο με τα κριτήρια «γιατί είμαι πάντα κουρασμένος» έχει αυξηθεί κατά 500%!

«Πολύ συχνά εκτιμώ και υπερεκτιμώ τον χρόνο μου. Μετά από σωματική και νοητική κόπωση μπήκα στο νοσοκομείο. Από την υπερένταση δεν μπορούσα να κοιμηθώ, αυτό μου προκαλούσε στρες, με αποτέλεσμα να είμαι κλινήρης και σε κάποια φάση δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω. Μετά από αυτό, έπαθα πνευμονία και μπήκα στο νοσοκομείο», δήλωσε η Σάννυ Μπαλτζή.

«Ένιωθα ότι έχω έλλειψη συγκέντρωσης και αυτό είναι σημαντικό στη δουλειά μου», συμπλήρωσε.

«Η απλή κόπωση είναι αυτό που αισθανόμαστε ότι περνούν οι μέρες και δεν ξεκουραζόμαστε. Όταν αυτό αρχίζει και γίνεται χρόνιο, όπου το άτομο νιώθει ότι δεν ξεκουράζεται μιλάμε για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Εάν μπορεί κάποιος να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί, τότε δεν πάμε στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», σχολίασε ο κ. Σμυρνής.

Δεν έχει ηλικία η κόπωση

«Το στρες ρίχνει την ανοσία. Μπορεί και οι μικροί άνθρωποι να νιώσουν υπερκόπωση, δεν έχει ηλικία η κόπωση και μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Τα αντισταμινικά που παίρνουμε πολλές φορές προκαλούν στρες και κούραση, όπως και τα φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε. Η αλλαγή των εποχών παίζουν ρόλο, άνοιξη και φθινόπωρο είναι στρεσογόνες εποχές. Επίσης ένα γεγονός θανάτου μπορεί να προκαλέσει κόπωση και στρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δυσκολεύει την ομαλή διεξαγωγή της εργασίας και ενισχύει την κόπωση. Μία στερητική δίαιτα, μπορεί να μειώσει την ενέργεια του οργανισμού και αυτό φυσικά θα κουράσει σωματικά αλλά και νοητικά», πρόσθεσε στο τέλος ο κ. Σμυρνής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus