Η εισβολή της Ρωσίας έχει καταστρέψει έως και το 30% των υποδομών της Ουκρανίας με κόστος 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε Ουκρανός υπουργός τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια με τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότησή τους.
«Σχεδόν όλες οι υποδομές μεταφορών έχουν υποφέρει με τη μια ή την άλλη μορφή», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντερ Κουμπράκοφ.
Είπε ότι η εισβολή – την οποία ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο, αποκαλώντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – είχε πλήξει «το 20% έως 30% όλων των υποδομών με διάφορους βαθμούς ζημιάς, με διαφορετικά επίπεδα καταστροφής».
«Πληγές » στο δίκτυο
Ο Κουμπράκοφ είπε ότι περισσότερες από 300 γέφυρες σε εθνικούς δρόμους καταστράφηκαν, περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να επισκευαστούν ή να ξαναχτιστούν και δεκάδες σιδηροδρομικές γέφυρες ανατινάχτηκαν. Ο μέχρι στιγμής λογαριασμός ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο του είχε ξεκινήσει κάποια ανασυγκρότηση σε περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων.
«Αν μιλάμε για δρόμους, γέφυρες και κτίρια κατοικιών, πιστεύω ότι σχεδόν τα πάντα μπορούν να ξαναχτιστούν σε δύο χρόνια… αν όλοι δουλέψουν γρήγορα», είπε.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν το Κίεβο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε πόλεις και υποδομές στην περιοχή. Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα βόρεια γύρω από την πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα για να επικεντρώσουν την εκστρατεία στα ανατολικά και τα νότια, όπου η πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταστραφεί.
Προτάσεις χρηματοδότησης
Ο Κουμπράκοφ είπε ότι αναμένει από τα δυτικά έθνη να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν κεφάλαια από μια σειρά πηγών για την υποστήριξη της προσπάθειας ανοικοδόμησης.
«Υπάρχουν πολλές πηγές που εξετάζονται. Η πρώτη είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία είναι πλέον παγωμένα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες», υπογράμμισε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διεθνές ταμείο για την ανοικοδόμηση, ενώ ορισμένοι πολιτικοί της ΕΕ έχουν ζητήσει να χρησιμοποιηθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει η Δύση, συμπεριλαμβανομένων 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Σχέδια επί χάρτου
Ο Κουμπράκοφ είπε ότι το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας εργάζονται για τρόπους χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Είπε ότι μια επιλογή θα ήταν η άντληση μετρητών με την πώληση περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν μέσω αυτού που αποκάλεσε «διαφανή μηχανισμό».
«Πιστεύω ότι αυτό είναι δίκαιο, τέτοιος μηχανισμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ… Θα είναι η πρώτη φορά», είπε, προσθέτοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα απαιτούσε κάποια πρωτοποριακή δουλειά: «Δεν έχουν υπάρξει ακόμη προηγούμενα. Υπήρχε προηγούμενο για μια χώρα στην Ευρώπη να επιτεθεί σε μια άλλη τον 21ο αιώνα;».
Latest News
Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες