
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίο, εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και δεν υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ σε τζίρο, συνεπώς δεν επαρκεί για να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.
Διαβάστε επίσης: Το «Πάσχα στο χωριό» θα κοστίσει ακριβά
Ως ενδεικτική αναφέρεται η χθεσινή Κυριακή των Βαΐων στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και στις αγορές τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.
Σύμφωνα με το ΠΕΣΑ ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί και για αυτή την «ιδιάζουσα», όπως τη χαρακτηρίζει, εορταστική περίοδο της νέας κρίσης που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό και διατροφικό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επισημαίνει ότι από την πλευρά τους οι έμποροι έχουν απορροφήσει ό, τι ήταν δυνατό από τις ανατιμήσεις και εκφράζει αισιοδοξία ότι παρά το κόστος της ενέργειας, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός που έχει επιδράσει στις καταναλωτικές νέες συνήθειες, η αγορά θα κινηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα.
Τονωτική ένεση το δώρο Πάσχα και το επίδομα ακρίβειας
Το ΠΕΣΑ τονίζει ότι η αγορά προσδοκά τη Μ. Εβδομάδα την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Διευκρινίζει ότι μετά τη Μεγάλη Τετάρτη η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για το τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον συνήθη των τελευταίων ετών τζίρο Πάσχα του 1,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι
Όπως εκτιμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο φέτος μέχρι και 25%. Συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε άλλα είδη -πασχαλινά δώρα κ.λπ.- υπολογίζει ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα φτάσουν φέτος τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονται μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι. Επίσης, φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι.
Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών.
Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου