Πλώρη για την επιστροφή του δείκτη καθυστερήσεων πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2% βάζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της για την συρρίκνωση των προβληματικών της χαρτοφυλακίων.
Ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτω από τα 1,8 δισ. ευρώ ή 6% επί του συνόλου των δανείων του ομίλου, πριν το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Frontier II, μέσω της οποίας αποενοποιούνται επισφάλειες της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, με τη χρήση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».
Αυτές αφορούν χρηματοδοτήσεις όλων των κατηγοριών πίστης. Είναι δάνεια επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, καθώς και χορηγήσεις λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά), ενώ μεγάλος μέρος τους συνοδεύεται από εξασφαλίσεις.
Σημειώνεται πάντως ότι η θετική επίπτωση του Frontier II έχει ήδη αποτυπωθεί στα νούμερα που ανακοίνωσε η τράπεζα πριν μερικές εβδομάδες. Κι αυτό διότι αναταξινομήθηκε στην κατηγορία «διακρατούμενο προς πώληση», καθώς η ΕΤΕ έγραψε τη ζημιά που θα προκύψει από τη συναλλαγή στα αποτελέσματα της χρήσης του 2021.
Έτσι, σε pro forma βάση ο δείκτης ΝΡΕ είχε μειωθεί στις 31/12/2021 στο 6,9% και τα εντός ισολογισμού κόκκινα δάνεια στα 2,1 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Απομένει το κλείσιμο του deal, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί πριν το δ΄ τρίμηνο του έτους, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις.
Παράλληλα, η τράπεζα έχει ενεργοποιήσει διαγωνισμό για την πώληση ενός αρκετά μικρότερου πακέτου με απαιτήσεις leasing, που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Θεραπείες NPEs
Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των εφετινών στόχων στα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να παίξουν οι θεραπείες μέσω ρυθμίσεων. Το 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν με τον τρόπο αυτό κατά 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αύξησε ισόποσα το πράσινο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Πρόκειται για χορηγήσεις που μετά την αναδιάρθρωσή τους συμπλήρωσαν το απαραίτητο χρονικό διάστημα ομαλών αποπληρωμών για να εξέλθουν από την «καραντίνα» των NPEs.
Και για το 2022 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι αισιόδοξη ότι οι οργανικές εκροές (θεραπείες) θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το σημερινό απόθεμα NPEs των 2,1 δισ. ευρώ, το 40%, ήτοι 800 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού επιτυχημένων ρυθμίσεων τα επόμενα τρίμηνα.
Οι χρηματοοικονομικοί στόχοι
Με τη μείωση των ΝΡΕs, η τράπεζα είναι σε θέση να περιορίσει αισθητά τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά σ τη στήριξη της καθαρής της κερδοφορίας.
Το σχετικό έξοδο διαμορφώθηκε πέρυσι στα 265 εκατ. ευρώ ή 96 μονάδες βάσης. Στόχος είναι να υποχωρήσει σταδιακά κατά 35% στις 60 μονάδες επί του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού της τράπεζας.
Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά θα καταγραφεί μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα οι κινήσεις εξοικονόμησης που ολοκληρώθηκαν το 2021.
Συγκεκριμένα, έκλεισαν 28 καταστήματα (8% επί του συνόλου) και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 400 άτομα (6% επί του συνόλου) στην Ελλάδα.
Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 – δισ. ευρώ μέχρι και το 2024 και σημαντική ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.
Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος που έχει τεθεί για το καθαρό αποτέλεσμα του 2022 είναι τα 490 εκατ. ευρώ, με την απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να αναρριχάται στο 9%, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη μετά τη χρεοκοπία της χώρας διανομή ενός μικρού μερίσματος στους μετόχους.
Φυσικά, τα παραπάνω μεγέθη εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Εάν η μακροοικονομική διαταραχή κρατήσει παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναπόφευκτα θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Latest News
Κορυφαία επιλογή της BofA η Eurobank - Οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες [γραφήματα]
Μετά από βελτιωμένη καθοδήγηση σχετικά με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, η BofA αναμένει άνοδο των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 7-10%
Ανοίγουν (και άλλο) την κάνουλα οι τράπεζες - Προς νέες εκταμιεύσεις 8 δισ. ευρώ
Πώς κινούνται οι εργασίες στις χρηματοδοτήσεις - Με προίκα από το 2024 τα αποτελέσματα στις τράπεζες για το 2025
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική
Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Alpha Finance - Οι νέες τιμές στόχοι
Αναμένονται υψηλές μερισματικές αποδόσεις - Οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι υποδηλώνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα
Η Optima bank δημιουργεί νέα θυγατρική στο leasing - Τι δηλώνει ο CEO
Θα αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Optima bank - Στόχος να γίνει η πρώτη επιλογή στον τομέα της χρηματοδοτικής μίσθωσης
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Ανοίγει ο ανταγωνισμός μετά από 15 χρόνια στις τράπεζες - Η μάχη στα δάνεια
Οι τράπεζες και τα νέα προγράμματα που λανσάρουν σε δάνεια και καταθέσεις - Η ΤτΕ και η απευθείας διαπραγμάτευση
Φθηνότερο χρήμα για όλους φέρνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα - Οι καραμπόλες στα δάνεια
Τι σημαίνει η μείωση στα επιτόκια για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Πως διαμορφώνεται το κόστος εξυπηρέτησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων
Μήνυμα Ψάλτη (Alpha) στους εργαζόμενους: «Δημιουργούμε μία Τράπεζα με ισχυρή ταυτότητα»
Ορόσημα και επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είναι περήφανοι οι Άνθρωποι της Alpha Bank αλλά και φιλόδοξοι στόχοι για το 2025, δια στόματος του CEO του Ομίλου
«Καμπανάκι» από τις τράπεζες για νέα ηλεκτρονική απάτη: Πώς αδειάζουν τον λογαριασμό σας
Πελάτες τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δέχονται τηλεφώνημα που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζά τους